Oferte locuri de munca top

Legislatie noua pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte

Guvernul pregătește modificarea și completarea OUG nr. 18/2009 privind modul de derulare a programului național multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Scopul declarat este creşterea numărului de clădiri al căror consum de energie să fie aproape egal cu zero prin accelerarea măsurilor de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Deși programul a fost modificat și a devenit multianual prin Legea nr. 231/2017 pentru modificarea și completarea OUG nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, nu a fost reglementat și mecanismul de finanțare multiannual context în care, în prezent se încheie contracte anuale de finanțare, bugetul programului fiind aprobat anual.

În prezent în programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe sunt incluse 27 unități administrativ teritoriale cu 305 blocuri de locuințe. Fondurile necesare pentru finalizarea acestora sunt de  28.756.170 lei. În anul 2018 sunt propuse a fi finanțate 22 unități administrativ teritoriale cu 241 blocuri de locuințe. Suma aprobată prin Legea nr. 2/2018 a  bugetului de stat pe anul 2018 este de 20.000.000 lei.

Din evidențele Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice există solicitări de la unitățile administrativ teritoriale pentru reabilitarea altor blocuri de locuințe construite după proiecte elaborate până în anul 1990, care nu au incluse în program, iar suma solicitată de la bugetul de stat de către acestea este de 133.821.920 lei.

Prin programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, din fondurile de la bugetul de stat se finanţează executarea lucrărilor de intervenţie pentru:

a)  blocurile de locuinţe în care sunt înființate asociații de proprietari, pentru apartamentele cu destinația de locuință aflate în proprietatea persoanelor fizice, inclusiv pentru apartamentele aflate în proprietatea persoanelor fizice declarate la Oficiul Național al  Registrului Comerțului, ca sedii sociale de firmă care nu desfășoară activitate economică și au destinație de locuință;

  1. b) locuinţe sociale şi celelalte unităţi locative, aflate în proprietatea/administrarea consiliului local, indiferent dacă sunt amplasate în blocuri de locuinţe sau sunt locuinţe unifamiliale;
  2. c) locuinţe unifamiliale aflate în proprietatea persoanelor fizice, inclusiv pentru locuinţe unifamiliale aflate în proprietatea persoanelor fizice declarate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, ca sedii sociale de firmă care nu desfășoară activitate economică și au destinație de locuință.

Puteti transmite observatii si propuneri privind proiectul de act normativ la adresa de e-mail alina.savescu@mdrap.ro sau la numarul de fax 0372-114.533, până pe 25 martie.

 

Descarcati aici proiectul.

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Cine lupta pentru construirea sediului unei autoritati centrale

In Sectorul 1 se pregateste construirea de cladiri cu maxim 13 niveluri

Peste 5,6 mil euro pentru iluminatul retelei de drumuri

Hala de depozitare, propusa spre construire pe un teren de peste 22 mii mp

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

 

 

Sus