Oferte locuri de munca top

Leul se va deprecia, aproape sigur

Aproape toți analiștii financiari anticipează o depreciere a leului în comparație cu moneda euro în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuala. Mai precis, 95% dintre participanții la sondajul realizat de Asociația CFA România cred acest lucru.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9022 leu/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9582 lei/euro.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (august 2021/august 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,70%.

Cea mai mare parte a respondentilor la sondaj (peste 69%) anticipează că impactul epidemiei de coronavirus se va resimți puternic în România până în trimestrul II al anului 2021.

În ceea ce privește deficitul bugetului de stat pentru anul curent valoarea medie a anticipațiilor este 8,3% (cu mențiunea că sondajul a fost realizat înaintea rectificării bugetare)

Referitor la evoluția Produsului Intern Brut în acest an, valoarea medie a anticipațiilor participantilor la sondaj este -4,4%.

În același timp, rata șomajului este prognozată de 7,0% la finalul anului 2020.

Referitor la modul în care își va reveni economia românească s-au desprins două opinii diferite, ambele cu un procent de 31%: revenirea în W (având în vedere revenirea crizei medicale) și, respectiv, revenirea de forma unui semn «radical» adică se va recupera rapid o parte din scăderea economica, iar recuperarea celeilalte părți va fi lentă.

În ce privește masurile care trebuie luate pentru ieșirea din criză, răspunsurile cele mai frecvente au fost:

  1. a) investiții în infrastructură, educație și sănătate,
  2. b) investiții în tehnologie și digitalizare, în special digitalizarea serviciilor publice,
  3. c) o mai bună absorbție a fondurilor europene și îmbunătățirea eficienței parteneriatelor public-private.

În luna iulie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică elaborat de Asociația CFA Romania a scăzut față de luna anterioară cu 3,8 puncte, până la valoarea de 30,3 puncte. Față de aceeasi lună a anului 2019, Indicatorul a scazut cu 17,9 puncte.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică, reprezintă un indicator prin intermediul căruia Asociația CFA Romania dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică din țara noastră pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul poate avea valori între 0 (lipsa totală a încrederii) și 100 (încredere deplină).

 

 

Citiți și:

Aproape 80 mil euro, pentru locuri de parcare in Bucuresti

Mare retailer pregateste un teren pentru a-si extinde reteaua  

Lucrari rutiere de 180 mil euro in Capitala

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus