Heidelberg Cement

Locuirea in Europa – o noua strategie

Soluțiile pentru a satisface cererea în creștere de locuințe la prețuri accesibile constituie tema Manifestului ”Locuirea: Provocarea europeană – o nouă strategie”, inițiat de organizația Build Europe. Aceasta reprezintă peste 30.000 de dezvoltatori și constructori de case, afiliați federațiilor din 10 state europene.

Inițiatorii Manifestului vor să ofere soluții și pentru accesarea finanțării private necesare sprijinirii politicilor publice în domeniul locuirii la prețuri accesibile.

Build Europe intenționează să îi mobilizeze pe toți actorii europeni, pe o temă aflată în centrul preocupărilor cetățenilor europeni în toate statele membre.

Manifestul explorează provocările cu care se confruntă cetățenii europeni în găsirea de locuințe care să răspundă așteptărilor lor. Este cu atât mai greu de rezolvat această provocare cu cât trebuie luate în considerare toate aspirațiile cetățenilor europeni de a locui, la un preț accesibil, în spații suficient de încăpătoare.

Build Europe nu pretinde că oferă o singură soluție, care poate fi aplicată uniform pe teritoriul european. Dimpotrivă, propune o gamă de soluții complementare care iau în considerare problema locuințelor într-o perspectivă integrată nouă, care nu mai este gândită separat de mediul de viață al europenilor: ocuparea forței de muncă, educația, cultura, mobilitatea, mediul și planificarea.

Printre cele cincisprezece propuneri, Build Europe sugerează includerea unui moratoriu de cinci ani pe orice nou regulament care are impact asupra costului locuințelor noi; îndeamnă statele membre să interzică supra-transpunerea directivelor europene; și, în contextul semestrului european, face recomandări privind locuințele în Europa.

Marc Pigeon, președintele Build Europen, concluzionează: „Soluțiile nu pot funcționa decât dacă politicienii europeni și naționali își dau seama de amploarea crizei locative din Europa. Soluțiile implică neapărat și cooperarea actorilor privați și publici pentru a răspunde așteptărilor concetățenilor noștri”.

În perioada 22-24 mai 2019 se desfășoară la București Summit-ul Uniunii Europene a Dezvoltatorilor și Constructorilor de Locuințe – Build Europe. Evenimentul este ocazionat de lansarea oficială la nivel european a celui mai nou document strategic privind locuirea accesibilă în Europa.

În scopul promovării către forurile continentale, prin intermediul Guvernului României care deține Președinția Consilului Uniunii Europene, acest document va fi înmânat ministrului delegat pentru Afaceri Europene din România, George Ciamba, de către Marc Pigeon, președintele Build Europe.

Membru al Build Europe, Patronatul Societăților din Construcții (PSC) din România este organizator și gazda evenimentului.

 

 

Citiți și:

In toamna va demara un proiect cu 230 apartamente, in Capitala

Turn cu 21 niveluri, in pregatire, la malul marii

Cresteri valorice ale contractelor in executie

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2019

 

Sus
Translate »