Oferte locuri de munca top

Mai multe obligatii pentru protejarea patrimoniului arheologic

Dezvoltatorii imobiliari ar putea avea mai multe obligații privind protecția patrimoniului arheologic, pentru aprobarea unor documentații de urbanism urmând să fie solicitate noi documente.

Aceasta potrivit unui proiect de lege pentru completarea si modificarea Ordonanţei Guvernului privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, depus spre dezbatere în Senat.

Inițiatorii proiectului propun următoarele:

* La articolul 2, după alineatul 7 se introduce un nou alineat cu următorul cuprins:

Realizarea de sondaje în cadrul etapei diagnosticului este obligatorie la realizarea studiilor de fezabilitate, respectiv a documentaţiei de avizare a lucrărilor de interevenţii, cu excepţia anumitor investiţii identificate în legislaţia principală.

* La articolul 2 după alineatul 13, se introduc două noi alineate, alin. (14) alin. (15) cu următoul cuprins:

(14) Raportul de diagnostic arheologic intrutiv este parte integrantă a documentaţiilor de urbanism, a studiilor de fezabilitate sau a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii, după caz, care privesc situri arheologice. Raportul de cercetare arheologică preventivă este parte integrantă a etapei de avizare a proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire.

(15) Minsterul Culturii şi Identităţii Naţionale, respectiv serviciile publice deconcentrate ale acestuia, la propunerea Comisiei Naţionale de Arheologie, urmare a analizei de către aceasta a raportului de diagnostic arheologic, respectiv a raportului de cercetare arheologică preventivă, stabileşte prin aviz, dacă sunt obligatorii, după caz:

– activităţi de supraveghere arheologică pe întreaga durată a lucrărilor de intervenţie asupra subsolului şi solului;

– modificarea proiectului pentru protejarea patrimoniului arheologic.

* La articolul 5, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:

Siturile arheologice beneficiază de protecţia acordată de legislaţia de urbanism zonelor protejate, precum şi de măsurile specifice de protecţie prevăzute de prezenta ordonanţă.

* La articolul 12, după litera o), se introduc două noi litere, lit. p) şi q) cu următorul cuprins:

  1. p) avizează documentaţiile de urbanism şi amenajare a teritoriului care cuprind situri arheologice clasate ca monumente istorice în grupa A;
  2. q) avizează studiile de fundamentare de specialitate corespunzătoare fazelor de proiectare şi executare a lucrărilor de construcţii în solul siturilor arheologice.

* La articolul 13, după litera e), se introduce o nouă literă, lit. f) cu următorul cuprins:

  1. f) avizează documntaţiile de urbanism şi amenjare a teritoriului care cuprind alte situri arheologice decăt cele prevăzute la art. 12, lit. p) în baza propunerii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

* La articolul 16 litera k) se modifică şi va avea următorul cuprins:

  1. k) propune avizarea documentaţiilor de urbanism şi amenajare a teritoriului care cuprind situri arheologice clasate ca monumente istorice în grupa A.

* La articolul 16 după litera k) se introduc trei noi litere cu urmatorul cuprins:

K1) propune avizarea planurilor de management ale ariilor naturale protejate care cuprind situri arheologice;

K2) propune avizarea atudiilor de fundamentare de specialitate care conţin restricţiile şi permisivităâile asociate protejării patrimoniului arheologic care sunt preluate de documntaţiile tehnico-economice corespunzătoare fazelor de proiectare şi executare a lucrărilor de construcţii în solul şi subsolul siturilor arheologice.

K3) propune acordarea, respectiv neacordarea certificatului de descărcare de sarcina arheologică.

* La articulul 19, litera g) se modifică după cum urmeză:

  1. g) eliberează autorizaţia de construire şi desfiinţare numai pe baza şi în conformitate cu avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, pentru lucrări în situri arheologice.

* La articolul 28, literele e) şi g) ale alineatului (1) se modifică după cum urmează:

  1. e) nerespectarea avizului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale sau al serviciilor publice deconcentrate ale acestuia, după caz sau emiterea autorizaţiei de construire în asenta acestui asviz pentru lucrările de construire sau de desfiinţare din siturile arheologice, cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei;

 

Puteti sa postati opiniile dvs pentru aceasta propunere legislativa pe pagina

https://www.senat.ro/LegiProiectAdmin.aspx?Cod=20631

L422/2017 Propunere legislativă pentru completarea şi modificarea Ordonanţei Guvernului nr.43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, republicată, cu completările şi modificările ulterioare şi a Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, republicată, cu completările şi modificările ulterioare

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus