Oferte locuri de munca top

Mai putina birocratie pentru microintreprinderi

Microîntreprinderile ar putea beneficia de o reducere a birocrației în ceea ce privește raportările contabile semestriale. Astfel de rapoarte ar putea fi depuse doar de către operatorii economici care depășesc o cifră de afaceri importantă. În acest fel microîntreprinderile ar fi exceptate de la întocmirea acestor documente.

Propunerea legislativă a fost votată de Senat ieri, cu 123 de voturi pentru și nici un vot negativ.

Conform documentului, situațiile financiare și raportările contabile pentru alte perioade decât cele anuale vor fi solicitate de către Ministerul Finanțelor Publice doar pentru persoanele care au realizat venituri ca au depășit echivalentul în lei a 1 milion de euro la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.

Măsura vine să oprească supra-birocrația, care nu este cerută la nivelul legii, dar este implementată prin reglementări secundare chiar dacă nu are o utilitate reală.

Inițiatorii proiectului legislativ susțin că raportările contabile semestriale nu prezintă imaginea finală a patrimoniului, ci informații de o relevanță scăzută, deoarece nu sunt urmate de procedurile de închidere anuală privind evaluările, reevaluările, inventarierile etc.

Mai mult, aceștia spun că utilitatea și relevanța scăzută este arătată și de faptul că ele nu sunt publice pentru utilizatorii de informații financiare sau pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor. Singurii utilizatori ale acestor raportări semestriale sunt cei din sistemele bancare. Însă, pentru scopurile calculării indicatorilor financiari le-ar fi suficientă o balanță contabilă.

Mai mult, în timp ce termenul obișnuit de depunere a bilanțului anual este de 150 de zile, aproximativ data de 1 iunie, iar în anul 2020 este în mod special 31 iulie, termenul bilanțului semestrial este de 15 august.

Intercalarea termenelor strânse denotă, de asemenea, gradul scăzut de utilitate și relevanță al raportării semestriale.

În cazul în care operatorii economici intenționează să repartizeze dividende anticipat în luna iunie, contribuabilii sunt obligați să întocmească două bilanțuri la semestru, au mai arătat inițiatorii proiectului votat de Senat.

 

 

 

Citiți și:

Centru comercial si locuinte colective, in aprobare in provincie

Cladire mixta cu 13 niveluri, in pregatire in provincie

Noi ansambluri rezidentiale, proiecte ale unor investitori locali

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

 

Sus