Oferte locuri de munca top

Masuri pe timp de iarna pentru constructori

Cum perioada de iarnă cu vreme rea nu este prielnică desfășurării lucrărilor de construcții, unii dintre angajații din sector lucrează cu program redus, dar mulți dintre muncitori nu au de lucru în perioada aceasta.

Pentru lucrătorii a căror activitate este întreruptă din cauza condițiilor meteo nefavorabile, managerii firmelor de construcții membre ale Casei Sociale a Constructorilor (C.S.C.) solicită acesteia plata unor indemnizații de protecție socială, în baza Legi 215/1997. Astfel, C.S.C. plătește indemnizații ce se ridică la 75% din media salariului brut pe ultimele trei luni, proporțional cu perioada de întrerupere a activității respectivilor angajați. Astfel, firmele de construcții își pot menține angajați și le pot asigura acestora salariile  și pe perioada în care nu pot lucra din cauza vremii nefavorabile. Calitatea de membru al C.S.C. se poate obține oricând, ân conditiile Legi 215/1997.

Angajaților care totuși lucrează iarna în aer liber, firmele au obligația legală să le asigure o serie întreagă de condiții de protecție.

Inspecția Muncii a avertizat că va fi verificată respectarea măsurilor legale privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme.

Întrucât în perioada următoare se vor înregistra fenomene meteorologice severe și valori de temperatură foarte scăzute, inspectorii de muncă vor verifica și respectarea măsurilor prevăzute de O.U.G. nr. 99/2000 privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Dintre obligațiile minimale ce revin angajatorilor pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber amintim:

* reducerea duratei zilei de lucru și, de asemenea, reducerea intensității și ritmului activităților fizice cu alternarea efortului dinamic cu cel static,

* distribuirea de ceai fierbinte,

* asigurarea echipamentului individual de protecție

* asigurarea  unor spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător.

Persoanele care suferă de afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme pot beneficia de reducerea programului de lucru sau pot fi trecute, după posibilitățile existente în structura activităților, în alte locuri de muncă.

Inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu atenționează angajatorii că nerespectarea obligațiilor ce le revin va duce la aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, potrivit prevederilor legale.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus