Oferte locuri de munca top

Masuri pentru iesirea constructiilor din recesiune tehnica

laurentiu-plosceanuÎn primul rând, constructorii cer să fie activate de urgență și susținute financiar programele operaționale finanțate comunitar. Aceasta în contextul în care, pe primul semestru din acest an, este zero consumul din fondurile europene disponibile din exercițiul comunitar 2014 – 2020.

Apoi, trebuie finalizat cât mai rapid procesul de adaptare legislativă la Directiva 2014/24/UE privind achizițiile publice prin:

* adoptarea de urgență a Proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul achizițiilor publice elaborat de ANAP în urma consultării publice cu asociațiile patronale și profesionale .

* adoptarea de urgență a modelelor de contract pentru achiziții publice plecând de la Condițiile Generale de Contractare și Condițiile Speciale de Contractare inspirate de FIDIC, adaptate legislației naționale și  convenite între reprezentanții Guvernului și cei ai asociațiilor patronale și profesionale în perioada 2014 – 2016.

Totodată, constructorii cer să fie finalizat proiectul de act normativ prin care certificarea capabilității tehnico-profesionale a operatorilor economici din construcții să devină operațională începând cu data de 1 ianaurie 2018.

Cadrul financiar – fiscal trebuie menținut într-o zonă de stabilitate care să permită în continuare investiții private în domeniul imobiliar și eventuala reabordare a temelor privind potențialele       proiecte în PPP.

De asemenea, constructorii au solicitat premierului Tudose să fie identificate și promovate soluții fiabile/sustenabile care să reprezinte în Guvern zona de reglementare tehnică și economică pentru sectorul de construcții.

Laurențiu Plosceanu, președintele ARACO, afirmă că producția în construcții a scăzut cu 16,7% în primul semestrul I în raport cu perioada similară a anului trecut, continuând astfel dinamica profund regresivă a ponderii construcțiilor în P.I.B în ultimii ani.

Construcțiile resimt lipsa unui program substanțial și coerent de promovare a investițiilor publice, aplicabil pe termen mediu, program finanțat atât de la bugetul de stat, cât și prin sursele financiare aferente programelor operaționale ale cadrului CE pe perioada 2014 – 2020.

Lipsește susținerea proiectelor nefinalizate în cadrul de finanțare comunitar din perioada              2000 – 2013 + 2, dar fazate în cadrul comunitar 2014 – 2020.

Sunt întârzieri majore în finalizarea reglementărilor din domeniul legislației achizițiilor publice cu implicații semnificative asupra progreselor înregistrate în procesul de inițiere a licitațiilor publice. De menționat, lipsa unor modele de contract de achiziții publice, echilibrate în planul drepturilor și obligațiilor stabilite între beneficiari și prestatorii de servicii.

Autoritățile contractante tergiversează recepționarea lucrărilor finalizate de către constructori cu implicații negative asupra situației financiare a operatorilor economici.

O problemă o reprezintă și faptul că nu se implementează Master Planul General de Transport.

De asemenea, CNAIR vrea să dezvolte proiecte de infrastructură în regie proprie, propunând cheltuieli semnificative cu investițiile în acest sens.

Sunt întârzieri nejustificate în promovarea reglementărilor devenite necesare odată cu modificarea prevederilor Legii 10/1995 – legea calității în construcții prin Legea 163/2016, care impun ca începând cu data de 01.01.2018 să devină obligatorie certificarea capabilității tehnico – profesionale a operatorilor din construcții.

Totodată, lipsesc prevederile legale necesare care să permită ajustarea prețurilor ca urmare a majorării de la 1 februarie 2017 a salariului minim pe economie.

Întârzierea demarării PNDL este o altă problemă semnalată de ARACO.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus