Oferte locuri de munca top

Mita de 1 mil de euro pentru autorizatiile unui proiect imobiliar

Un milion de euro a fost mita cerută pentru emiterea autorizațiilor necesare în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire).

Banii au fost pretinși de la reprezentanții unei societăți comerciale înregistrate într-o țară UE de către fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, în perioada 2006 – 2007. Potrivit procurorilor DNA, Poteaș ar fi primit de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:
* Poteraș Constantin-Cristian, în prezent aflat în stare de detenție, la data faptelor primar al Sectorului 6 București, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită,
* Constantin Iulian, la data faptei reprezentant al societății Tettas SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită,
*Tettas SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
Procurorii DNA susțin că în cursul anului 2009, fostul primar al Sectorului 6 a pretins de la Iulian Constantin și Tettas S.R.L. București un procent de 15% din contravaloarea plăților efectuate, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziție publică către societatea menționată anterior și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate și a primit de la aceștia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 USD.
Atribuirile s-au realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică directă interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare.
Pe perioada mandatului de primar deținut de Poteraș, societății Tettas SRL i-au fost atribuite de către Primăria sectorului 6 patru contracte pentru furnizarea unor sisteme de parcare inteligente, cu o valoare de 40.314.575 lei, din care au fost decontați 33.880.387 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 250.000 de euro și 857.800 USD, asupra bunurilor aparținând lui Poteraș Constantin Cristian prin indisponibilizarea a două bunuri imobile, deținute în mod formal de o altă persoană și care aparțin în realitate inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.
Procurorii DNA fac precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Cristian Poteraș a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora. Într-una dintre cauzele trimise în judecată, în 2015 Poteraș a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare iar Curtea de Apel a dispus confiscarea sumei de 19.900.000 euro de la Marian Jean Căpăţînă şi a sumei de 810.000 euro de la Nicolae Ion Berendea.

 

 

Citiți și:

160 apartamente vor fi construite in București

Unda verde pentru trei noi proiecte rezidentiale in provincie

A fost autorizat un imobil ce va fi edificat de ruda unei renumite sportive

Planuri pentru construirea unui nou stadion

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus