Oferte locuri de munca top

Modificari in Codul Fiscal: eliminarea impozitului pe dividende

Codul Fiscal va suporta noi modificări, aflate în pregătire acum la Ministerul Finanțelor.

Una dintre măsurile noi propuse într-un proiect de Ordonanță de Guvern, lansat în dezbatere publică până la data de 17 august, propune eliminarea impozitului pe dividende, pentru dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română.

Totodată, demnitarii amintesc că, printre alte măsuri fiscale, Programul de Guvernare cu care a fost învestit noul Cabinet PSD+ALDE le prevede și pe cele privind neimpozitarea veniturilor medicilor, precum și eliminarea impozitului pe dividendele obținute de persoane fizice.

În acest context, Executivul de la Palatul Victoria propune scutirea de la plata impozitului pe venit, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru:
* veniturile din salarii și asimilate salariilor, precum și din activități independente obținute din exercitarea profesiei de medic, în condițiile Legii nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată;
* veniturile realizate de persoane fizice din dividende distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Noul act normativ reglementează și scutirea de impozit pe venitul din dividende obținut din România de persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidenți într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție pentru eliminarea dublei impuneri. Totuși, cota de impunere de 5% aplicată veniturilor din dividende va fi menținută pentru persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidente în alte jurisdicții.

Autoritățile mai precizează că veniturile din activități independente sunt considerate ca fiind obținute din România, în funcție de locul de desfășurare a activității, indiferent dacă acestea sunt primite din țară sau din străinatate.

Guvernul propune deducerea cheltuielilor reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate, în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora, „Astfel, de exemplu, la calculul rezultatului fiscal pentru o creanță care a fost înstrăinată la o valoare de 1.500 lei față valoarea nominală de 10.000 lei, cheltuiala reprezentând valoarea acestei creanțe va fi deductibilă în limita a 4.500 lei”, arată inițiatorii.

Nu în ultimul rând, pentru ca prețurile produselor petroliere din regiune să rămână competitive, proiectul de Ordonanța propune revenirea la nivelurile accizelor practicate în anul 2016 pentru benzină și motorină, respectiv: 3.022,43 lei/tonă și 2.327,27 lei/1.000 litri pentru benzină cu plumb, 2.643,39 lei/tonă și 2.035,4 lei/1.000 litri pentru benzină fără plumb și 2.245,11 lei/tonă și 1.897,08 lei/litri pentru motorină.


Descarcă aici proiectul de Ordonanță

 

 

 

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus