Oferte locuri de munca top

Modificari in contractul individual de munca

A fost modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și a fost introdusă o nouă obligație care îi revine angajatorului, a anunțat pe pagina sa de promovare ministrul Muncii, Raluca Turcan. În mod oficial, Ministerul Muncii nu a făcut încă nici un anunț privind acest subiect.

Doamna Turcan spune că ”am introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat”.

Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu și vine în completarea pensiei de stat.

”Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii și este extrem de important să se informeze și să opteze în cunoștință de cauză pentru un fond privat care să îi administreze acești bani, economisiți de-a lungul carierei, pentru a-și suplimenta veniturile în momentul pensionării”, spune Raluca Turcan. Ea crede că este important să se pună accent mai mare pe această componentă de informare și de conștientizare a angajaților că au această opțiune, astfel încât să poată să-și decidă singuri viitorul, alegând conștient în loc să fie repartizați aleatoriu de către sistem.

Un ansamblu cu 550 de locuinte va fi construit in Capitala

Sistemul pensiilor administrate privat este reglementat în România din 2004. Aceasta prevede că angajaţii care contribuie la sistemul public de pensii şi care au vârsta până în 35 de ani sunt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, în timp ce angajaţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani pot opta să adere la un astfel de fond.

În prezent, fiecare angajat plăteşte o contribuţie de asigurări sociale (CAS) echivalentă cu 25% din salariul brut.

Contribuţia la un fond de pensii private nu instituie obligaţii financiare suplimentare pentru participanţi, ci este o parte din contribuţia individuală datorată la sistemul public de pensii. În prezent, cota transferată este de 3,75% (2019).

Optând pentru o pensie privată, o parte din această contribuţie va fi redirecţionată către contul individual deschis în numele fiecărui participant la fondul de pensii private ales.

După aderare sau repartizare, participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.

În prezent sunt 7 fonduri de pensii administrate privat.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2021

Sus