Oferte locuri de munca top

Modificarile pentru plata lucrarilor de cadastru merg la promulgare

Schimbările ce vizează regimul sumelor finanțate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate au fost votate de Camera Deputaților și urmează să fie promulgate prin decret de către președintele țării. Legea a fost adoptată de deputați cu 254 voturi pentru, fără a avea voturi contra sau abțineri.

Astfel, lucrările de înregistrare sistematică inițiate de UAT-uri vor primi aceeași valoare, atât în cazul finanțării, cât și al cofinanțării. Lucrările vor fi atât finanțate, cât și cofinanțate de ANCPI într-un cuantum de maximum 60 lei + 19%TVA / carte funciară.

Excepție de la această majorare fac terenurile situate în zone cu forme de relief ce au categorii ridicate de dificultate prevăzute de Instrucțiunile de aplicare a Normelor de timp pentru operațiunile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Național de Cartografie.

În acest caz, suma se majorează cu un coeficient de 1,4 și, ulterior, proporțional cu acei coeficienți aferenți categoriilor de dificultate.

ANCPI va plăti între 84 și 184 de lei (fără TVA) pentru înregistrarea unui imobil în evidențele de cadastru și carte funciară prin PNCCF.

Persoanele fizice și juridice autorizate să execute lucrări de cadastru general vor primi cu 24 până la 52 de lei în plus pentru deschiderea unei cărți funciare, în funcție de gradul de dificultate al terenului (84 de lei față de 60 de lei, 96,6 de lei față de 69 de lei, 113, 4 de lei față de 81 de lei, 142,8 de lei față de 102 de lei,  respectiv 184,08 de lei față de 132 de lei).

În acest moment, în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară, Agenția Națională finanțează lucrările de înregistrare cadastrală într-un cuantum de maximum 60 lei/carte funciară. Pe de altă parte, cofinanțarea acestor lucrări este în cuantum fix de 60 lei/carte funciară, argumentau inițiatorii modificărilor.

Noile prevederi sunt aplicabile contractelor de finanţare încheiate după data de 1 ianuarie 2020.

O nouă etapă de finanțare

Totodată, ANCPI a lansat săptămâna aceasta o nouă etapă de finanțare (Finanțarea VI) pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale. Astfel, primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanțare cu oficiile de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI).

În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, față de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016.

 

 

 

Citiți și:

A fost autorizata construirea unei cladiri de lux in Capitala

Peste 18 mil euro, pentru o baza de tratament balnear

Ce conditii sunt pentru rezervarea unei locuinte dintr-un proiect din Capitala

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus