Oferte locuri de munca top

Moldova se conecteaza la reteaua de energie electrica a Romaniei

Moldova își va putea conecta rețeaua de energie electrică cu cea a României datorită unei investiții comune a partenerilor internaționali.

În urma unui împrumut inițial de 160 de milioane de euro acordat de BERD și Banca Europeană de Investiții  în părți egale, Uniunea Europeană se alătură acum proiectului cu o subvenție de investiții de 40 de milioane de euro. Banca Mondială acordă un împrumut de 70 milioane USD.

Subvenția UE va cofinanța construcția unei stații de convertire back-to-back de 600 MW în Vulcănești. Împrumutul Băncii Mondiale va finanța construcția unei noi linii aeriene de înaltă tensiune de 400 kV între Vulcănești și capitala Chișinăului din Moldova, precum și extinderea și modernizarea stațiilor de înaltă tensiune asociate.

Interconectarea este de o importanță crucială pentru diversificarea resurselor electrice din Moldova. În prezent, țara depinde de o singură centrală electrică alimentată cu gaze naturale, petrol și cărbune și de importurile de electricitate din Ucraina de până la 80% din aprovizionarea cu energie electrică.

Legătura cu rețeaua electrică românească va spori considerabil stabilitatea și fiabilitatea alimentării sale – o condiție prealabilă pentru dezvoltarea economică a țării.

Diversificarea resurselor de energie electrică va deschide piața electrică a Moldovei către o concurență sporită, accesul la piața europeană generând beneficii economice atât pentru companii, cât și pentru cetățeni. În cele din urmă, proiectul va deschide calea către integrarea Moldovei în rețeaua electrică europeană, operată de Rețeaua Europeană de Operatori ai Sistemului de Transport pentru Electricitate.

Interconectarea va fi construită de serviciul public de energie electrică din Moldova Moldelectrica, în perioada 2019-2024.

 

 

Citiți și:

Celebru investitor britanic, implicat intr-un proiect din provincie

Inca un debut pe piata dezvoltarilor rezidentiale

Spatii de productie si depozitare, in pregatire pe aproape 3 hectare

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus