Oferte locuri de munca top

Motoarele electrice. Ce sunt? Clasificare. Istorie.

 Ce este un motor electric?

Motorul electric este un dispozitiv care a adus unul dintre cele mai mari avansuri in domeniile ingineriei si tehnologiei inca de la inventarea electricitatii. Un motor nu este altceva decât un dispozitiv electromecanic care transforma energia electrica in energie mecanica. Datorita motoarelor, viata este ceea ce este. Fara motor, traiam inca in epoca lui Sir Thomas Edison, unde singurul scop al electricitatii ar fi fost sa aprindem becurile. Exista diferite tipuri de motoare care au fost dezvoltate in diferite scopuri specifice. Cu alte cuvinte, putem spune ca un dispozitiv care produce forta de rotatie este un motor. Principiul foarte de baza al functionarii unui motor electric consta in faptul ca forta este experimentata in directia perpendiculara pe câmpul magnetic si cu curentul, când câmpul si curentul sunt facute pentru a interactiona unul cu celalalt.

Inca de la inventarea motoarelor, s-au inregistrat numeroase progrese in acest domeniu al ingineriei si a devenit un subiect extrem de important pentru inginerii moderni.

  1. Scurta istorie a motorului.

In anul 1821, omul de stiinta britanic Michael Faraday a explicat conversia energiei electrice in energie mecanica, prin plasarea unui conductor purtator de curent intr-un câmp magnetic care a dus la rotatia conductorului datorita cuplului produs de actiunea reciproca a curentului electric si a câmpului. Pe baza principiului sau, o masina de curent continuu a fost proiectata de un alt om de stiinta britanic William Sturgeon in anul 1832. Dar modelul sau era exagerat de scump si nu a fost folosit in niciun scop practic. Mai târziu in anul 1886, primul motor electric a fost inventat de savantul Frank Julian Sprague. Acesta era capabil sa se roteasca la o viteza constanta sub o gama variata de sarcina si, prin urmare, actiunea motorizata derivata.

  1. Clasificarea motoarelor electrice.

Iata cele 4 clasificari de baza, in functie de modul de conectare al infasurarii de excitatie: cu excitatie derivatie, cu excitatie serie, cu excitatie mixta, cu excitatie separata. Printre cele patru clasificari de baza ale motoarelor mentionate mai sus motorul cu curent continuu, dupa cum sugereaza si numele, este singurul care este condus de curent continuu. Este cea mai primitiva versiune a motorului electric in care se produce cuplul rotativ datorita fluxului de curent prin conductor in interiorul unui câmp magnetic. Restul sunt motoare electrice cu curent alternativ si sunt actionate de curent alternativ, de exemplu, motorul sincron, care functioneaza intotdeauna cu viteza sincrona

Lumea motoarelor electrice devine fascinanta cu atat mai mult cu cat, motoarele electrice ne schimba viata intr-un mod pozitiv, mai sanatos pentru noi si pentru mediu.

Sus