Oferte locuri de munca top

Noi categorii de angajati din ”constructii” solicita facilitati fiscale

Sectorul construcțiilor ar putea fi mai extins decât am crede, precum au arătat mai mulți deputați într-o nouă propunere legislativă. Cum prevederile din OUG 114/2018 au acordat facilități fiscale angajaților din sectorul construcțiilor, măsurile sunt dorite și de angajații din alte tipuri de ”construcții”.

Astfel, deputați de la PSD și minorități propun creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru angajații din sectorul construcțiilor navale. Aceștia susțin că sectorul construcțiilor navale și structuri plutitoare, prevăzut la codul CAEN 3011 – secțiunea A – Agricultură, Silvicultură și Pescuit, este deosebit de important pentru economia românească, reprezentând aproximativ 0,4% din PIB în 2017, conform INS.

Totodată, și acest sector s-a confruntat cu dificultăți legate de asigurarea de forță de muncă specializată și de concurență neloială.

Raportat la impactul asupra bugetului de stat, acesta nu va fi semnificativ, deoarece în 2018 erau angajați în domeniu 32.203 persoane.

Deputații mai susțin că ”inițiativa va avea un efect pozitiv similar cu cea din sectorul de construcții civile, unde după mărirea salariului minim brut s-a constatat o creștere a calității construcțiilor și o mai ușoară asigurare a forței de muncă specializate”.

De asemenea, ”inițiativa va asigura condiții de salarizare echitabile între salariații din construcțiile civile și cei din sectorul construcțiilor navale, ultimii fiind dezavantajați în acest moment”.

Pe acest fond de ”extindere”, tot legat de schimbările din OUG nr. 114/2018, amintim că la începutul lunii septembrie comisiile de specialitate din cadrul Camerei Deputaților au respins amendamentul prin care beneficiază de facilitățile fiscale angajații din societățile comerciale cu cod CAEN 0899 – Alte activităţi extractive n.c.a., (extracția substanțelor minerale – argilă caolinoasă, argilă refractară, bentonită, gresie calcaroasă, gresie cuartoasă, tufuri industriale, azbest,etc.). Motivul invocat a fost faptul că acesta ”creează o situație evidentă de concurență neloială între producătorii de materiale de construcție existenți pe piață”.

 

 

 

 

 

Citiți și:

Peste 510 mil euro, pentru retele de apa si canalizare

Lucrari de carotare si taiere a betonului, mai scumpe anul acesta

Cladiri cu 10 niveluri, intr-un viitor ansamblu mixt din provincie

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Sus