Oferte locuri de munca top

Noi modificari in gestionarea fondurilor externe nerambursabile

Va fi modificată și completată cu noi prevederi Ordonanța Guvernului nr 29/2015 privind gestionarea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile şi a cofinanțării publice naționale, pentru obiectivul „Cooperare teritorială europeană”, în perioada 2014-2020.

Astfel, potrivit proiectului de OG, vor fi virate în euro sumele din fonduri externe nerambursabile cuvenite a fi rambursate beneficiarilor de asistenţă tehnică din România, finanţaţi integral din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale. Aceste sume în euro vor fi virate de către Unitatea de plată din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei.

De asemenea, OG 29/2015 va fi completată un capitol pentru plata în avans, cu noi prevederi aplicabile programului transnațional Dunărea.

Totodată, va fi introdus un nou alineat care să permită, exclusiv pentru Programul Interreg V-A România-Ungaria, acordarea de plăți în avans din fondurile externe nerambursabile pentru beneficiarii lideri pe proiecte, în limita disponibilității de fonduri din prefinantarea la nivel de program, existente în conturile Unității de Plată.

Schimbările facilitează derularea acestui program, eliminând dezavantajul pe care beneficiarii români îl au față de cei unguri. Aceasta având în vedere că legislația din Ungaria prevede deja acordarea de avans beneficiarilor la alocarea FEDR.

Pentru o mai bună clarificare, proiectul de OG definește plata în avans ca reprezentând sumele transferate către beneficiarii lideri, către beneficiarii de asistenţă tehnică, la începutul derulării contractului de finanţare, pentru a asigura resursele financiare necesare începerii derulării proiectelor şi/sau pe parcursul implementării acestora.

Avans este considerat și suma reprezentând cofinanţarea publică asigurată de la bugetul de stat transferate către beneficiarii lideri/beneficiari parteneri români, alţii decât cei care sunt finanţaţi integral din bugetul de stat, din bugetul asigurărilor sociale de stat sau din bugetele fondurilor speciale, pentru a asigura resursele financiare necesare începerii derulării proiectelor şi/sau pe parcursul implementării acestora, în condiţiile prevăzute în contractele de cofinanţare.

În cadrul obiectivului „Cooperare teritorială europeană” Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice gestionează 12 programe finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA) și Instrumentul European de Vecinătate (ENI).

 

 

Citiți și:

Dezvoltatori austrieci pregatesc un nou proiect rezidential in Capitala

Vanzarile de apartamente noi mai scad, dar preturile nu

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus