Oferte locuri de munca top

Noi prevederi pentru inregistrarea in carte funciara, trec de Senat

Senatul va aproba astăzi în mod tacit mai multe propuneri de modificare în ceea ce privește înscrierile în cartea funciară și intabularea dreptului de proprietate.

Pe parcursul procesului de avizare, propunerea legislativă a primit un aviz nefavorabil și mai multe avize favorabile. O comisie de specialitate a înaintat amendamente, dar modificările nu au fost incluse în textul legii aprobate, din moment ce propunerile vor fi aprobate tacit.

Propunerea va fi trimisă Camerei Deputaților.

Ce modificări au trecut de Senat

Astfel, dreptul de proprietate asupra unui imobil și dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapciunii, în folosul celui care l-a posedat timp de cinci ani, dacă:

* proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ”ori, după caz, și-a încheiat existența”

* a fost înscrisă în cartea funciară declarația de renunțare la proprietate

* imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.

De asemenea, în cazurile în care s-a notat posesia în cartea funciară, dreptul de proprietate va putea fi intabulat:

* din oficiu la împlinirea unui termen de 3 luni de la momentul notării în cartea funciară, și a publicității, dacă nu a fost notat nici un litigiu prin care se contestă înscrierile în cartea funciară.

* la cererea succesorilor posesorului, în baza actului de identitate, ca urmare a dobândirii dreptului de moștenitor prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege

* la cererea beneficiarului reconstituirii dreptului de proprietate sau al succesorilor săi, dacă dețin proces verbal de punere în posesie.

Notarea posesiei poate fi solicitată și de către persoanele fizice a căror posesie fără titlu asupra terenurilor a fost înscrisă timp de 5 ani în Registrul Agricol, sub condiția prezentării mai multor înscrisuri, precum și a identificării imobilului și a posesorului în Registrul Agricol deținut în format digital.

Totodată, în cazul în care posesorului imobilului înscris în Registrul Agricol i-a fost eliberat proces-verbal de punere în posesie și hotărâre a comisiei județene de fond funciar privind validarea dreptului de proprietate, dreptul de proprietate se va înscrie provizoriu urmând a se efectua în baza titlului de proprietate.

 

Descarcati aici Propunerea legislativa

 

 

 

Citiți și:

Ce modificari sunt pregatite pentru securitatea la incendiu a constructiilor

Noi spatii de birouri intr-un viitor ansamblu din zona centrala a Bucurestiului

Ansamblu cu circa 140 apartamente, in portofoliul unor investitori straini

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus
Translate »