Oferte locuri de munca top

Noi reguli pentru atestarea verificatorilor de proiecte si expertilor tehnici

Atestarea verificatorilor de proiecte și a experților tehnici în construcții se va face după o nouă procedură.

Pentru a răspunde cerințelor prevăzute de Legea nr. 10 din 1995, dar și pentru a răspunde solicitărilor venite din piață, vechea procedură va fi revizuită.

Ca urmare, noile prevederi vizează în principal:
* Reducerea vechimii minime a activității de la 8 la 5 ani pentru verificatori de proiecte și de la 12 ani la 10 ani pentru experți tehnici. Pentru absolvenții cu diplomă de doctor într-unul din profilurile sau specializările de construcții, condiția de vechime în muncă se reduce cu 3 ani;

* prezentarea detaliată a documentelor depuse de solicitanții, cetățeni români sau de către cetățeni ai altui stat membru al Uniunii Europene ori ai Spațiului Economic European;
* planificarea examenelor de atestare, de regulă semestrial, în ultima lună a semestrului și, după caz, trimestrial, în ultima lună a trimestrului;
* numirea, organizarea și funcționarea comisiilor de atestare și de contestații;
* reglementarea prevederilor referitoare la prelungirea dreptului de practică, inclusiv prin introducerea obligativității efecturăii unui curs de perfecționare organizat de către o instituție acreditată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – ARACIS, sau document prin care să se certifice participarea, în calitate de lector, la predarea de cursuri în domeniul construcțiilor, anterior depunerii solicitării de prelungire a dreptului de practică;
* întocmirea și gestionarea băncilor de date privind verificatorii de proiecte și experții tehnici;
* detalierea modului de suspendare sau anulare a dreptului de practică, ca sancțiune complementară prevăzută de Legea nr. 10 din 1995, republicată.

Actuala procedură de atestare se face după „Îndrumătorul pentru atestarea tehnico-profesională a specialiștilor cu activitate în construcții”. Guvernanții consideră că, din aplicarea acestuia, s-au constatat o serie de disfuncționalități în procedura de evaluare a cunoștințelor pe care le au candidații. Astfel, pentru eliminarea subiectivismului și pentru o mai bună transparență a procedurii de examinare, noul proiect de Ordin detaliază și procedura de organizare, precum și modalitatea de examinare a candidaților.

Referitor la acest proiect pot fi trimise propuneri și sugestii până la data de 12 august,  la adresa de e-mail iulia.matei@mdrap.ro sau la numărul de fax 0372.114.569.

 

Descarcă aici proiectul de act normativ

 

 

 

 

 

Descarcă aici Anexele privind modelele de certificate

 

 

 

 

 

Descarcă aici Anexele privind modelele de ștampile și de cerere

 

 

 

 

 

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

12 Comentarii

  1. Anonim said:

    Buna ziua, deaorece cunosc persoana care si-a dat examenul de doctorat dupa nici trei ani de vechime, vin cu propunerea ca acest examen sa se dea dupa cel putin zece ani de vechime. Doctor pentru mine inseamna sa ai ani de experienta in domeniu, caci problemele sunt multiple si nu doar sa stii teoretic o materie. Cu stima

    • sasr said:

      Esti foarte corect Anonimule !, acum cand doctoratul, la noi, a ajuns un titlu academic, fara baza stiintifica, in cele mai multe cazuri !!!

    • SaRBU said:

      Esti foarte corect Anonimule !, acum cand doctoratul, la noi, a ajuns un titlu academic, fara baza stiintifica, in cele mai multe cazuri !!!

    • inginer constr. said:

      Cred ca de prin 2008 se chema „Scoala Doctorala” si reprezinta o continuitate a studiilor universitare, nu mai este doctoratul ala care il stiati voi …… „de pe timpuri” de 7-10-12 ani – pe care il faceau in general cadrele universitare. Lucrurile s-au mai schimbat, comunismul a devenit istorie, piata e mai dinamica, pana si facultatile au fost reduce in medie cu 1 an, masteratele marite cu un an. Eu personal am facut inginerie – 5 ani si am senzatia ca cei cu 4 ani sunt mai slab pregatiti, traim cu senzatia ca „pe vremea mea se facea scola, mancam cartea”, desi vremurile nu sunt trecute de demult. Nici nu vreau sa ma gandesc la cei aflati in prag de pensie sau deja la pensie care e senzatia lor referitor la tineri de astazi, doctoranzi /doctori , studenti/ absolventi etc. Probabil ca la noi exista o invidie impamantenita pe generatiile mai tinere, dar nu uitati ca toti suntem trecatori prin viata, asa ca fiti mai intelegatori 🙂 Asa ca fiti mai intelegatori cu cei tineri si pregatitii sa fie respectuosi, mai buni cu cei de langa ei, e mai important mai important decat sa va uitati la diplomele lor si sa ii criticati. PS: pentru „Anonim” de mai sus – te deranjeaza tare diploma de doctor a cunostintei tale? Te si doare sau e doar invidie ca are o diploma in plus fata de tine? Problema tinerilor din ziua de astazi nu este ca fac scoala multa, scoala e buna – temai educa. Problema este ca nu mai vor sa munceasca si majoritatea vreau sa faca un „ban rapid” asta e problema, ca nu mai au rabdare. Asa au ajuns si la fier vechi multe lucruri funtionale si in stare buna. Cunosc o gramada de persoane fara diploma care isi fac meseria bine – si castiga mai multi bani decat cei cu diplome.

  2. Tony said:

    Eu consider propunerea de reducere a perioadei de vechime cu 3 ani pentru verificatori şi 2 ani pentru experţi ca fiind una corectă, întrucât pentru a putea obţine acest titlu au fost trecute unele verificări, examene cu comisii de specialitate. Însă pentru preîntâmpinarea problemelor ce pot apare din lipsă de experienţă şi interes pentru perfecţionare atât a verificatorilor cât şi a experţilor tehnici, eu propun ca să se facă cursuri de perfecţionare şi înnoire (updatare) la soluţiile noi ale pieţei de profil. Un anumit număr din aceste cursuri să fie obligatorii. Cursurile să fie de tip conferinţă şi apoi cu formular grilă cu întrebări şi răspunsuri prin web (exemplu 3 grile soluţionate la fiecare 2 ani). Acest sistem permite reînnoirea cunoştinţelor, deci un plus de performanţă pentru domeniul construcţiilor din România, iar sistemul de conferinţă prin web nu face necesară deplasarea oamenilor şi nici cheltuielile aferente acestei deplasări.

  3. Anonim said:

    Buna ziua
    Noua impartire este rupta de realitate , de exemplu un inginer termoenergetician este bun pentru instalatii interioare dar nu este bun pentru instalatii de gaz si exterioare. Cel cu electrotehnica este in schimb bun pentru instalatiile de gaz . Nu cred ca un profesor universitar preda toate specialitatile din cadrul instalatiilor interioare sau exterioare. Abolventii de mecanica puteau fi autorizati in gaz iar acum lipsesc cu desavarire . Se amesteca din nou profilele tehnice . Nu poti stapani ca proiectant specialitati deferite si apoi ca verificator sa verifici specialitati diferite. De acord cu examen ,cursuri si vechime in proiectare . Nu trebuie ingradit dreptul de a dori o perfectionare si o crestere valorica , de asta sunt examinari, verificari si testari.

  4. silviu said:

    D-le Tony odata ce ai promovat un examen de atestare ca specialist -verificator/expert tehnic consider ca nu mai este necesara o noua reevaluare pentru prelungirea vizei de specialist in constructii, dar este nevoie dupa cum spuneti d-voastra de un update prin efectuarea unui curs de specialitate.Daca ar fi cum ziceti d-voastra, ce ar fi sa sustinem examene si pentru prelungirea valabilitati diplomelor de facultate?;si va rog sa nu confundati activitatea evaluatorilor ANEVAR cu activitatea verificatorilor si expertilor tehnici;
    proiectul legislativ propus pare destul de ok !

  5. bosorogu proiectant said:

    Si, pentru cei care realmente nu au cei 5=aberatie- si 8 erau putini in ce fel de firma de proiectare dar au stampile garla in multe domenii – lucrand doar in unul, cum se dau? Cum se verifica capacitatea institutiei care recomanda in a da recomandari? Cum se verifica cele deja date cand nu exista proiectare in domeniu? Cum de nu exista domeniul de retele exterioare cand se stie ca instalatorii sunt pregatiti doar pentru interioare? Doar ca sef este Liviu Dumitrescu?

  6. IONEL PROIECTANT said:

    Buna ziua,
    Suntem multi ingineri care am finalizat specializarea: INGINERIE ECONOMICA IN CONSTRUCTII, domeniul INGINERIE SI MANAGEMENT si nu stim nici acum un temei legal daca conform art 13 din noua prcedura suntem considerati ingineri constructori?!?!?! cunoaste cineva acest aspect???

  7. Proiectare structuri 15ani said:

    Din ce in ce mai multa porcarie in tara asta probabil ar trebui sa luam exemplul din Marea Britanie sau Statele Unite pentru reglementarea acestei activitati de proiectare in constructii care la ora actuala a devenit o batjocura in Romania iar specialistii in domeniu(ma refer aici la proiectanti care isi stiu intradevar meseria) probabil sunt cei mai batjocoriti si dispretuiti in comparatie cu specialisti din alte domenii .

  8. Anonim said:

    Este o rusine acest nou proiect! Conditia obligatorie impusa aici sa ai activitate in domeniul invatamantului universitar, sau sa fii doctor nu are de a face cu activitatea de proiectare. Poti sa fii un dascal foarte bun, dar daca nu ai facut proiecte de investitii care sa se realizeze in practica, nu ai nici-o calitate ca verificator de proiecte. Specificul muncii de proiectare este diferit de acvtivitatea didactica si nu de putine ori s-a dovedit ca pregatirea universitara, nu foloseste foarte mult in practica. Un verificator de proiecte sau un expert trebuie sa fi lucrat el insusi proiecte care s-au realizat si sunt verificate de timp, pentru a putea verifica alti proiectanti. Noua gargara cu lucrari stiintifice, brevete sau activitate didactica, inlatura proiectantii de la aceasta activitate de verificare a proiectelor si de expertizare a constructiilor existente, ce urmeaza a se reabilita. Cu ata mai mult accesul strainilor la aceasta activitate care nu cunosc bine limba romana si nu au avut de a face cu conditiile de mediu specifice tarii noastre (incarcari din cutremure si din zapada, etc. ) este aberanta si indeparteaza inginerii proiectanti, care nu au timp de cursuri la facultati sau de brevete ( nu au timp si bani) pentru ca traiesc din aceasta activitate de proiectare.Aceasta activitate si asa este destul de stresanta, din cauza nenumaratelor piedici puse de ,, diversi,, indivizi angajati de statul roman la organele de avizare soliciate prin lege: agentiile de avizare de mediu, ape, sanatate, cultura, IGSIC, etc. Marea majoritate nu au pregatirea corespunzatoare dar privesc proiectantul cu superioritatea celui ce da o pagina pe jumatate completata cu avizul respectiv. Asa ca proiectantii isi irosesc timpul si resursele pentru ai convinge pe acesti avizatori, uneori de evidenta. Deci: este discriminatoriu acest regulament fata de cei mai autorizati, adica inginerii proiectanti romani care ar trebuii dupa vechimea de 8 ani pentru verificatori respectiv 12 ani pentru experti in urma examenului respectiv sa poata indruma proiectantii mai tineri.

Sus