Oferte locuri de munca top

Noi terenuri pentru constructii: propunere neconstitutionala, lansata din nou

Au fost propuse mai multe locuri pe care se va putea construi sau pe care se vor putea derula activități economice. Propunerea legislativă se află la o nouă încercare de a deveni lege. În vara acestui an, proiectul, în forma ieșită de la Camera Deputaților, diferită de cea de la Senat, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională.

Propunerea senatorului PSD, Nicolae Şerban, vizează dezvoltarea unor activități economice pe anumite terenuri, precum insulele și grindurile care au potențial de exloatare economică.

Conform inițiatorului, astăzi, aceste terenuri nu produc nimic, deși ar putea stimula inițiative de afaceri aducătoare de taxe și impozite la bugetul local și național.

Principala țintă o reprezintă activitățile de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț, jocuri de noroc, precum și serviciile conexe acestora.

Reducerea taxelor cu 50%

Beneficiul public este cel care justifică reglementarea unui regim fiscal derogator de la cadrul general de taxe și impozite, de scutiri totale sau parțiale ori de facilități cu caracter permanent sau temporar. Se propune, astfel, ca taxele și impozitele locale pentru construcțiile și activățile economice de pe noile terenuri se poată fi reduse cu 50%.

Chiar dacă aparent, facilitățile fiscale ar duce la diminuarea potențialelor venituri bugetare, în realitate, în prezent, e vorba de comparația cu inexistența oricăror venituri bugetare, adică, zero venituri. În cadrul acestor facilități, nu sunt incluse nici un fel de contribuții sociale și de sănătate, tocmai în considerarea intersului salariaților față de efectele acestor contribuții, argumentează inițiatorul.

În prezent, propunerea legislativă este înregistrată la Senat pentru dezbatere.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus
Translate »