Oferte locuri de munca top

Noile Contracte FIDIC vor fi emise la inceputul lunii decembrie 2017

av.dr. Daniel Moreanu

Trei dintre cele mai importante modele de Contracte FIDIC, şi anume FIDIC „galben”, FIDIC „roşu” şi FIDIC „argintiu”, a căror prima ediţie a fost publicată în anul 1999, urmează a fi re-emise sub forma ediţiei a doua la începutul lunii decembrie 2017, după un efort de rescriere demarat în urmă cu aproximativ 8 ani.

Contractele FIDIC în România sunt importante, atât în zona proiectelor private în care acest model de contract a devenit standardul preferat deopotrivă al antreprenorilor şi beneficiarilor, dezvoltatori sau proprietari, cât şi în cadrul proiectelor de infrastructură realizate de către Statul român cu o valoare de peste 5 milioane euro.

Versiunea standard a Contractelor FIDIC (în fapt Condiţii Generale) se amendează în funcţie de specificul proiectului prin intermediul Condiţiilor Speciale/Particulare.

Din punctul de vedere al sistemului de drept naţional românesc, Contractul FIDIC reprezintă un contract numit, denumit de către lege drept contract de antrepriză pentru lucrări de construcţii, găsindu-şi reglementarea în cadrul dispoziţiilor art. 1.874 et. seq. din Codul Civil.

Astfel, adaptarea Condiţiilor Generale ale Contractului FIDIC prin intermediul Condiţiilor Speciale/Particulare, trebuie realizată cu maximă atenţie inclusiv din prisma dispoziţiilor Codului Civil mai sus menţionate, dar şi a legislaţiei speciale în materie (e.g., Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii sau Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii).

Modificările Contractelor standard FIDIC se anunţă a fi spectaculoase, atât în ceea ce priveşte aspectele de fond, cât şi de formă; spre exemplu, în privinţa FIDIC-ului „galben” se anticipează o creştere substanţială de la 63 de pagini (ediţia actuală) la 108 pagini, aşadar o modificare pozitivă a dimensiunii de peste 70%.

Fără ca analiza de mai jos să aibă un caracter exhaustiv, având în vedere limitele inerente prezentului articol, ne limităm a sublinia câteva dintre principalele dispoziţii în care noua ediţie a celor trei Contracte FIDIC urmează să aducă amendamente majore, având în vedere experienţele rezultate din utilizarea acestor contracte în ultimii 20 de ani, precum şi schimbările încorporate o dată cu apariţia FIDIC-ului „auriu” în anul 2008, şi anume:

  1. în primul rând, dispoziţiile privind pretenţiile şi soluţionarea disputelor vor suferi modificări majore;
  2. în al doilea rând, se încearcă o aşezare mai echilibrată a riscurilor contractuale ale părţilor;
  3. în al treilea rând, se doreşte amendarea substanţială a rolului Inginerului în atingerea obiectivelor menţionate în cadrul punctelor anterioare.

În privinţa prevederilor privind soluţionarea disputelor, având în vedere limitările actualelor dispoziţii în această privinţă şi mai cu seamă experienţele practice, se încearcă o delimitare mai evidentă a conceptelor de pretenţii („claims”) versus dispute/litigii („disputes”).

Separarea între cele două noţiuni se realizează inclusiv la nivel conceptual prin alocarea câte unei clauze distincte pentru fiecare dintre acestea, în timp ce procedura aplicabilă soluţionării pretenţiilor este mult mai detaliată cu scopul acordării unui mecanism facil de accesare a acestora.

Aşezarea riscurilor contractuale între părţi se realizează în scopul atingerii obiectivului unei atitudini proactive a acestora, prin încurajarea cooperării şi colaborării mai apropiate spre a se evita, pe cât posibil, pretenţiile sau disputele.

Un exemplu în acest sens este reprezentat de introducerea unor dispoziţii privind „avertizările prealabile” privind potenţiale întârzieri sau probleme în general în privinţa implementării proiectului.

Rolul Inginerului în cadrul proiectului este, de asemenea, amendat, prin introducerea unui aşa-numit Reprezentant al Inginerului care va fi localizat în cadrul proiectului pe întreaga durată a acestuia. Inginerul va continua să acţioneze în calitate de reprezentant al Beneficiarului, cu excepţia situaţiei în care acesta trebuie să realizeze o Determinare, ipoteză în care acţionează de o manieră „neutră” (concept selectat după o lungă dezbatere, prin comparaţie cu termeni similari precum „independent” sau „imparţial”).

 

COMENTARII PE FACEBOOK

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia octombrie (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus