Oferte locuri de munca top

Nou normativ pentru mixturile asfaltice executate la cald

Un proiect de normativ privind mixturile asfaltice executate la cald, ce se aplică la proiectarea, construcția, modernizarea, reabilitarea, repararea și întreținerea tuturor categoriilor tehnice ale străzilor și a altor zone a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale.

Reglementările propuse de MDRAP stabilesc condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească mixturile asfaltice executate la cald în etapele de proiectare a acestora, controlul calității materialelor componente, prepararea, transportul, punerea în operă, precum și straturile rutiere executate din aceste mixturi.

„Prezentul normativ se adresează tuturor factorilor implicați în procesul investițional: producători de materiale pentru construcții, proiectanți, executanți de lucrări, specialiști cu activitate în domeniul construcțiilor atestați sau autorizați în condițiile legii, investitori, proprietari, administratori, laboratoare de încercări în construcții autorizate sau acreditate, precum și organisme de verificare sau control etc.”, arată inițiatorii proiectului.

Mixtura asfaltică executată la cald este un material de construcție realizat printr-un proces tehnologic ce presupune încălzirea agregatelor naturale și a bitumului, malaxarea amestecului, transportul și punerea în operă, prin compactare la cald. Mixturile asfaltice prezentate în acest proiect normativ se utilizează pentru stratul de uzură (rulare), stratul de legătură (binder), precum și pentru stratul de bază. Tipul mixturii se va stabili în funcție de clasele tehnice ale drumurilor, dar și ținând cont de zona climatică.

Același normativ precizează că mixturile asfaltice se aplică pe straturi de fundație, straturi de bază și îmbrăcăminți rutiere existente. Ba mai mult, pentru cazurile în care îmbrăcămințile bituminoase cilindrate sunt aplicate pe strat de bază din agregate naturale stabilizate cu lianți hidraulici sau puzzolanici, pe îmbrăcămintea din beton de ciment sau pe îmbrăcămintea bituminoasă existentă, normativul recomandă executarea unui strat antifisură peste stratul suport.

Agregatele naturale, care se utilizează la prepararea mixturilor asfaltice cuprinse în normativ, trebuie să provină din roci omogene, fără urme de degradare, rezistente la îngheț – dezgheț și să nu conțină corpuri străine.

Filerul utilizat pentru prepararea mixturilor asfaltice este filerul de calcar, filerul de cretă sau filerul de var stins. Este interzisă utilizarea, ca înlocuitor al filerului, a altor pulberi.

Normativul prevede ca fiecare lot de material aprovizionat să fie însoțit, după caz, de:

* declarația de performanță, marcaj de conformitate CE și certificat de conformitate a controlului producției în fabrică;

(sau)

* declarația de performanță, marcaj de conformitate CE și rapoarte de încercare (emise de laboratoare autorizate sau acreditate) prin care să se certifice calitatea materialului.

 

Descarcati proiectul

 

 

 

 

Anexa A - Proiect mixtura asfaltica

Anexa A – Proiect mixtura asfaltica

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus