Oferte locuri de munca top

Noua lege privind alimentarea cu energie termica, adoptata dupa 10 ani

Noua lege ce completează Legea serviciului public de alimentare cu energie termică din 2006, a fost adoptată și de deputați, după 10 ani de la adoptarea proiectului de lege de către Senat.

Conform noii legi cota-parte din energia termică consumată pentru încălzirea spațiilor aflate în proprietate indiviză este de maximum 10% din totalul energiei termice înregistrate de grupul de măsură a energiei termice de la branșamentul din condominiu.

Procentul va fi stabilit de adunarea generală a proprietarilor în limita prevăzută mai sus. Orice altă valoare în afara acestei limite poate fi hotărâtă doar cu acordul tuturor locatarilor din condominiu.

Guvernanții motivează necesitatea adoptării noii legi prin faptul că există mult persoane nemulțumite de modul de calcul al energiei termice cosumate pentru părțile comune la nivelul asociațiilor de proprietari.

În clădirile multi-etajate în care există cosumatori de energie termică în sistem centralizat există aport de căldură atât către conductele orizontale din cadrul condominiului, cât și de coloanele prin care se alimentează corpurile de încălzire din apartamente. Aportul de căldură trebuie plătit de către toți proprietarii din bloc deoarece beneficiază direct sau indirect de căldură. În conformitate cu legislația în vigoare, prin spații comune se definesc acele spații care, din construcție au fost destinate să deservească direct sau indirect toți proprietarii din condominiu; aceste spații se află în proprietate comună și sunt indivizibile.

Proprietarii debranșați de la sistemul centralizat, în situația în care izolau conductele pe cheltuială proprie, erau scutiți de la achitarea energiei termice aferente instalațiilor. A rămas în vigoare alineatul prin care se specifică faptul că repartizarea cantităților individuale aferente consumului de energie termică ale instalațiilor de încălzire aflate în proprietate comună, se aplică tuturor locatarilor, indiferent dacă aceștia sunt sau nu racordați la sistemul centralizat de energie termică.

Guvernanții menționează că este interzisă dezafectarea, blindarea sau modificarea amplasamentului coloanelor de încălzire, acestea fiind instalașii aflate în proprietate comună.

Astfel, prin inventarierea întregii suprafețe radiante a instalației de încălzire, pornind de la contorul de branșament, coductele de distribuție pe verticală până la ultimul etaj, caloriferele din părțile comune ale condominiului, la diverse tipuri de sisteme constructive se constată să suprafața aceasta reprezintă între 30% – 50% din totalul suprafeței echivalente termic a întregii instalații de încălzire.

Cantitatea de energie termică aferentă acestor suprafețe este necesar să se repartizeze tuturor proprietarilor de apartamente, proporțional cu cota parte inidiviză, indiferent dacă locatarii sunt sau nu branșați la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, concluzionează semantarii proiectului de lege.

Legea a fost adoptată ieri, 10 iulie, de Camera Deputaților și a fost depusă la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalității legii.

 

Citiți și:

Nou ansamblu cu 8 blocuri, in curs de autorizare

Va demara a doua etapa a unui proiect cu 18 blocuri

8 mil euro pentru strazile unui municipiu din sud-vestul tarii

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Un comentariu;

  1. Anonim said:

    ALESI CARE NU LOCUIESC LA BLOC AR TREBUI SA SE ABTINĂ DE LA VOT

Sus