BERGERAT

O noua tranzactie imobiliara de peste 100 mil euro

Achiziția unui portofoliu cuprinzând nouă centre comerciale din România a fost finalizată. Acestea însumează o suprafață închiriabilă de aproape 68.000 de metri pătrați. Portofoliul a fost preluat de către fondul sud-african de investiții MAS Real Estate Inc de la PKM Developments (reprezentând la rândul său o asociere între MAS REI și Prime Kapital) în cursul lunii februarie, pentru suma de 108,7 milioane de euro, potrivit unui raport al MAS REI.

Cele mai mari proprietăți din portofoliu sunt centrele comerciale din Baia Mare (21.700 metri pătrați închiriabili) și Roman (19.500 metri pătrați închiriabili). Acestora li se adaugă alte 7 proiecte de retail mai mici din Slobozia, Focșani, Târgu Secuiesc, Râmnicu Sărat, Făgăraș, Sebeș și Gheorgheni.

În prima parte a anului trecut, MAS REI a cumpărat centrul comercial Militari Shopping, din vestul Bucureștiului. Pentru proiectul cu o suprafață închiriabilă de 57.500 metri pătrați, sud-africanii au plătit 95 de milioane de euro. Acum, MAS REI are în plan să extindă complexul cu alți 27.600 de metri pătrați închiriabili. De asemenea, vor mai fi realizate extinderi însumând 11.000 de metri pătrați în parcurile de retail din Slobozia, Roman și Baia Mare.

În decembrie anul trecut, MAS REI a mai achiziționat, dar de data aceasta în joint venture cu Prime Kapital, centrul comercial Atrium Mall din Arad, cu o suprafață de 28.600 de metri pătrați închiriabili, pentru suma de 40,5 milioane de euro.

Pe lângă investițiile realizate pe cont propriu, MAS REI își propune să dezvolte în continuare parteneriatul cu Prime Kapital, reprezentat prin PKM Developments. Astfel, PKM Developments are în dezvoltare 86.600 de metri pătrați de spații comerciale în România, incluzând și un nou proiect în Sfântu Gheorghe, de 15.000 metri pătrați închiriabili.

Până la sfârșitul acestui an, PKM Developments urmează să inaugureze două parcuri de retail în nordul Bucureștiului (28.000 metri pătrați închiriabili) și în Zalău (18.000 metri pătrați închiriabili).

De asemenea, PKM Developments a obținut aprobarea planului urbanistic zonal și urmează să primească și autorizația pentru extinderea centrului comercial Mall Moldova din Iași (fostul Era Shopping Park). Acesta va ajunge la finalizare la o suprafață închiriabilă de 100.000 de metri pătrați.

În paralel, compania a obținut autorizația de construire pentru centrul comercial Dambovita Mall din Târgoviște, cu o suprafață închiriabilă de 31.000 de metri pătrați. Inaugurarea sa este prevăzută pentru aprilie 2020.

Totodată, compania are în curs de aprobare planul urbanistic zonal aferent proiectului Argeș Mall din Pitești, un centru comercial de 50.000 de metri pătrați închiriabili.

Centrelor comerciale li se adaugă alte trei proiecte mixte în București și Iași, însumând 3.735 de locuințe, 100.000 de metri pătrați de spații birouri și un hotel. Astfel, a fost obținut planul urbanistic pentru ansamblul Marmura Residence din cartierul Bucureștii Noi, cu 468 de apartamente în 5 clădiri. Proiectul va a fi gata în cursul anului 2020.

Compania mai are în curs de autorizare ansamblul Avalon Estate din Pipera-Voluntari, cu 767 de unități locative. Primele unități vor fi gata până la mijllocul anului 2020.

Până la sfârșitul acestui an urmează să fie obținută și aprobarea planului urbansitic zonal pentru proiectul Silk District, din Iași, care va cuprinde 100.000 de metri pătrați de spații de birouri clasa A, un hotel și 2.500 de locuințe. Livrarea primelor clădiri de locuințe și de birouri ar urma să aibă loc în trimestrul al treilea din 2021.

 

 

 

Citiți și:

500 apartamente, in curs de autorizare

Pozitionarea buna a ansamblului poate salva vanzarile

Locuinte colective si club, in pregatire in Sectorul 1

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.1/ martie 2019

 

Sus
Translate »