Erdbewegung-Osteuropa

O primarie din Capitala nu isi mai poate acoperi cheltuielile in lipsa unui supliment financiar  

O primărie din Capitală nu își va putea acoperi cheltuielile necesare pentru buna desfăşurare a activităţilor curente, dacă nu va primi un supliment financiar cu o valoare ce depășește 21 milioane de euro, echivalentul a 100 milioane de lei. Această sumă este solicitată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Potrivit unui proiect de HG lansat în dezbatere publică, Primăria Sectorului 4 are un buget insuficient pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru buna desfăşurare a activităţilor curente.

Prin suplimentare bugetului vor fi acoperite, printre altele, următoarele cheltuieli:

* Cheltuieli de personal – diferență de acoperit 24,37 milioane lei;

* Cheltuieli cu rambursări de credite şi dobânzi – 15,10 milioane lei, din care 7 milioane lei sunt aferente contractelor de împrumut derulate până în prezent şi 8 milioane lei sunt aferente contractului de împrumut, reprezentând cofinanţarea autorităţii locale privind lucrările desfăşurate asupra blocurilor pentru creşterea performanţei energetice şi lucrările de modernizare, extindere şi reabilitare unităţi de învăţământ derulate prin programul POR în valoare totală de 170 milioane lei;

* Cheltuieli cu reparaţiile curente reprezentând lucrări de reparaţii şi modernizări ale străzilor, aleilor şi parcărilor de pe raza Sectorului 4 – 25,25 milioane lei;

* Cheltuieli de asistenţă socială – 6,4 milioane lei.

* Cheltuieli cu salubritatea – 21,07 milioane lei;

* Sentinţe judecătoreşti –  suma de achitat  este în cuantum de 1,5 milioane lei conform deciziei civile nr. 32/21.03.2019, pronunţată de CAB referitor la contravaloarea prestaţiei efectuate în luna aprilie 2016 de o societate de protecţie şi pază;

* Cheltuieli cu încălzirea şi iluminatul unităţilor de învăţământ de pe raza Sectorului 4 – 5,00 milioane lei;

* Cheltuieli cu bursele acordate conform prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 – 1,31 milioane lei

Finanţarea bugetului local al Sectorului 4 este necesară întrucât există riscul ca instituţia să nu își poată onora obligaţiile de plată, fapt ce poate genera blocaj financiar şi înregistrare de arierate la sfârșitul anului 2019.

Din cauza faptului că bugetul secţiunii de dezvoltare a fost angajat în totalitate, şi în mare parte achitat, nu se pot utiliza resurse din această secţiune bugetară pentru acoperirea deficitului, parţial sau total, al secţiunii de funcţionare.

De asemenea, contractarea şi utilizarea împrumuturilor pentru a acoperi lipsa banilor din bugetul local nu este posibilă deoarece până la data prezentei s-a cheltuit integral suma de 100 milioane lei aprobată la tragere pe anul 2019, ca împrumut.

O altă problemă pe care o are Primăria este faptul că nu i-a fost alocată cota de 51% din impozitul pe venit pentru perioada ianuarie – martie 2019, sumă estimată la 45 milioane lei. Majorarea cheltuielilor cu manopera aferente contractelor de construcţii semnate anterior adoptării OUG 114/2018 a fost de 35 milioane lei, iar până la sfârşitul anului, Sectorul 4 estimează că se vor mai încasa maxim 10 milioane lei.

Totodată, până la data inițierii proiectului de HG s-a înregistrat un deficit de încasare aferent Sectorului 4 pentru taxele şi impozitele locale de 35 milioane lei.

 

 

 

Citiți și:

Viitor ansamblu de 100.000 mp scd, in pregatire in Bucuresti

Cladire de birouri, cu 16 niveluri, in curs de autorizare, in Capitala

Spatii industriale, pe aproape 6 mii mp suprafata construita

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus
Translate »