Oferte locuri de munca top

O singura tara scapa de recesiune anul acesta, sustinuta de proiecte mari de constructii publice

După ce măsurile de reducere a impactului coronavirusului au durat mai mult decât s-a anticipat, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a revizuit previziunile pentru economiile emergente în care investește.

Pentru România, analiștii estimează anul acesta o scădere economică de 5% și o creștere anul viitor de 3%.

Previziunile sunt mai puțin favorabile față de cele anterioare care indicau o scădere mai mică, de -4% anul acesta și o creștere mai mare, de 4% anul viitor.

Revenirea economiei românești la nivelul de la finalul anului 2019 este estimat că va avea loc în al doilea trimestru din anul 2022.

Previziunea este mai optimistă decât pentru alte țări din Sud Estul Europei: Grecia își va reveni în trimestrul 4 din anul 2023, iar Cipru în anul 2025 sau mai târziu. În schimb Bulgaria este de așteptat să se recupereze până în trimestrul 4 anul viitor.

Singura economie din toate regiunile BERD care ar putea scăpa de recesiune în anul calendaristic 2020, este Egiptul cu o creștere preconizată de 2%, susținută parțial de proiecte mari de construcții publice și un boom în sectorul telecomunicațiilor.

BERD prognozează acum o contracție globală în acest an de 3,9% a economiilor din țarile în care are investiții și o revenire la creștere anul viitor de 3,6%.

Previziunile anterioare publicate în luna mai prevedeau o scădere în 2020 de 3,5% și o recuperare mai puternică de 4,8% în 2021.

Economistul șef al BERD, Beata Javorcik, a declarat: „Producția în regiunile BERD s-a contractat brusc în al doilea trimestru al anului 2020 cu aproximativ 8,2 % anual. În multe economii, contracția a fost mai mare decât scăderile observate în timpul crizei financiare globale. Viteza de redresare este de așteptat să fie similară cu cea observată în urma acelei crize, nivelurile pre-pandemice ale PIB-ului revenind spre sfârșitul anului 2021. ”

Economiile BERD au înregistrat presiuni asupra cererii și ofertei din cauza măsurilor interne de reducere a pandemiei, în timp ce șocurile externe sunt: prețuri scăzute ale mărfurilor, exporturi în scădere, prăbușirea turismului și scăderea remitențelor.

Ultimele seturi de prognoze ale Băncii sunt supuse unui nivel ridicat de incertitudine și depind într-o oarecare măsură de acuratețea estimărilor timpurii ale creșterii în prima jumătate a anului 2020

Vor fi, de asemenea, influențate dacă guvernele impun blocaje suplimentare sau de modul în care oamenii pot reacționa la persistența virusului, posibil prin distanțarea socială autoimpusă.

Noul raport avertizează că unele sectoare, cum ar fi turismul, se pot confrunta cu daune durabile pe termen lung, dar spune că altele, cum ar fi retailul online, ar putea beneficia de o digitalizare sporită.

Se spune că contracțiile din acest an vor fi probabil cele mai mari în economiile foarte dependente de sursele externe de venit, cum ar fi Albania, Croația, Cipru, Grecia și Muntenegru, care și-au pierdut cea mai mare parte a sezonului turistic anul acesta.

Exporturile din regiunile BERD au scăzut cu peste 14% în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Turismul internațional și cel intern au scăzut brusc, cu sosirile de turiști internaționali în regiunile BERD în scădere cu aproximativ 65% în primele șase luni, comparativ cu aceeași perioadă a unui an mai devreme.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Sus