Oferte locuri de munca top

Pana cand se amana certificarea specialistilor din constructii

Certificarea calificării tehnico-profesionale a peste 87.000 de operatori economici care prestează servicii de proiectare şi/sau consultanţă în construcţii sau execută lucrări de construcţii trebuia realizată pe 25 februarie 2018. Acest lucru este practic imposibil acum, deși Legea nr.163 adoptată în 2016 prevedea un termen de 18 luni de la intrarea ei în vigoare pentru certificarea specialiștilor.

Ca urmare, termenul limită pentru certificarea specialiștilor în construcții va fi amânat până la data de 25 august 2019, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului.

Legea nr.163/2016 privind modificarea și completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții prevede trei noi componente ale sistemului calității în construcții, respectiv:

* certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care prestează servicii de proiectare şi/sau consultanţă în construcţii;

* certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care execută lucrări de construcţii;

* perfecţionarea profesională continuă a specialiştilor care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor.

Completarea sistemului calității în contrucții cu cele trei componente atrage obligativitatea operatorilor economici care acționează pe piața construcțiilor de a obține, anterior desfășurării activității, certificarea în domeniu. Acest fapt impune instituirea unui mecanism de certificare, mecanism care face obiectul unor demersuri cu privire la crearea unei platforme privitoare la Registrul Național al Certificărilor în Construcții,

Acesta va asigura interoperabilitatea datelor referitoare la criterii juridice-administrative privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, legalitatea funcţionării, solvabilitatea, achitarea taxelor şi impozitelor, criterii economico-financiare privind justificarea capacităţii financiare şi economice și criterii tehnice privind condiţiile tehnice ce trebuie îndeplinite de întreprinderile din construcţii pentru certificarea capacităţii tehnice profesionale, obţinerea certificatului de calificare şi a dreptului pentru înscrierea pe listele oficiale din care să rezulte că a fost evaluată şi a fost certificată calificarea profesională.

Sistemul va asigura simplificarea accesului operatorilor economici din construcţii la participarea la licitaţii şi/sau adjudecarea de lucrări de către cei mai competenţi operatori economici din construcţii. Acest lucru se va face prin recunoaşterea certificatului de calificare tehnico-profesională drept document probator care înlocuieşte documentaţia edificatoare de eligibilitate privind îndeplinirea criteriilor tehnice pentru participarea la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică de lucrări. Astfel se reduce numărul de documente justificative solicitate la licitaţie şi simplificarea activităţii de preselecţie la licitaţiile publice de către comisiile de licitaţie.

Potrivit datelor de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, în România sunt înscrise peste 87.000 de societăți comerciale ce au, în obiectul de activitate, activități care intră sub incidența Legii 163/2016, fapt ce atragea obligativitatea certificării acestora începând cu data de 25 februarie 2018, conform regulamentului inițiat de MDRAP.

Iniţiatorii proiectului de prorogare a termenului pentru certificarea specialiştilor din construcţii susţin că menținerea în vigoare a termenului de 25 februarie 2018, ca dată-limită pentru intrarea în vigoare a legii ar însemna că toate cele peste 87.000 de societăți comerciale ar trebui să solicite autorității competente certificarea. Faptul poate duce, prin impunerea condiţiei de acces pe piaţa construcţiilor numai a operatorilor economici din construcţii având certificarea calificării tehnico-profesionale, la un blocaj în domeniul investițiilor în construcții, indiferent de sursele de finanțare ale acestora, fonduri private sau fonduri publice, naționale sau europene.

UPDATE  OUG nr 6 a fost publicata in Monitorul Oficial nr 171 din 23 februarie 2018

Citiți și:

Viitor ansamblu cu 8 blocuri cu 7 niveluri, in sud-estul Bucurestiului

Un dezvoltator imobiliar cumpara 15 mii mp in apropierea Bucurestiului

Pregatiri pentru construirea de locuinte pe 7 hectare

Largirea la patru benzi de circulatie a unei strazi, in pregatire

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

4 Comentarii

  1. CONSTANTIN said:

    Cred ca acesta procedura ar trebui simplificata foarte mult. Atestare si specializare continua inseamna ca angajatii celor 87000 de firme vor trebui trimisi la cursuri de perfectionare chiar daca mare parte dintre ei sunt licentiati in domeniul constructiilor. Atestarea prin cursuri de specialitate ar trebui sa se faca doar in cazul celor care au alte specializari si vor sa lucreze in constructii.

    • Radu Petrovici said:

      Chiar daca sunt „licentiati” in constructii TREBUIE sa tina pasul cu noutatile in acest domeniu. Este o meserie care evolueaza continuu si nu putem ramane la nivelul studiilor (uneori cu 20-25 de ani in urma). Este o masura in favoarea beneficiarilor potentiali adica a POPULATIEI care nu va mai fi victima unor asa zisi „specialisti”

  2. Broantes said:

    Nu va faceti griji ca „asa zisii specialisti ” vor fi primii atestati nu se va obtine decit o crestere a coruptiei in administrarea atestarilor. POPULATIA sa nu mai caute MOKA ,pensii si salarii.

Sus