Oferte locuri de munca top

Parteneriatul public-privat a fost reglementat prin lege

Legea care reglementează natura parteneriatului public privat a fost promulgată  săptămâna aceasta.

Noua lege definește parteneriatul public – privat ca fiind aplicabil în cazul realizării, extinderii sau reabilitării unui bun destinat prestării unui serviciu public.

Mecanismul prevăzut în legea 233/2016 este caracterizat de cooperarea dintre partenerul public și partenerul privat pentru implementarea unui proiect public, durata relativ lungă de derulare a raporturilor contractuale care să permită partenerului recuperarea investiţiei și realizarea unui profit rezonabil, finanţarea proiectului în principal din fonduri private și prin punerea în comun a fondurilor private cu fonduri publice, atingerea scopului urmărit de partenerul public și de cel privat precum și distribuirea riscurilor între partenerul public și partenerul privat în funcţie de capacitatea fiecărei părţi contractante de a evalua, gestiona și controla un anumit risc.

Parteneriatul va putea fi de tip contractual ca urmare a atribuirii unui contract sau de tip instituţional prin fondarea unei noi societăţi cu capital public-privat care va derula proiectul.

Un proiect de parteneriat public privat nu poate fi realizat decât dacă nu se încadrează în sectorul public potrivit regulilor aplicabile la nivelul UE pentru clasificarea statistică a unor proiecte de acest tip.

Partenerul public va trebui să justifice un astfel de parteneriat prin analiza unor factori precum: suportabilitatea proiectului, posibilităţi de distribuire a riscurilor, modalitatea de raportare a obligaţiilor asumate în cadrul proiectului la deficitul public și la datoria publică, caracteristica proiectului de a fi finanţabil, eficienţa economică a proiectului.

Legea conţine clauzele minimale ale contractului public privat și stabilește criterii de determinare a duratei contractului.

Iniţiativa legislativă a aparţinut Guvernului, ordonanţa fiind adoptată în noiembrie 2013 de Senat ca primă cameră sesizată și în decembrie 2013 de Camera Deputaţilor. Legea parteneriatului privat a trecut de o cerere de reexaminare din partea Președintelui în ianuarie 2014 și de o sesizare de neconstituţionalitate depusă în iunie 2014 de un grup de 94 de parlamentari  PNL și PDL.  În iulie 2014 Curtea Constituţională a decis că există prevederi neconstituţionale în forma propusă a legii și o nouă variantă a fost adoptată de Senat în iunie 2015.

La începutul lunii noiembrie 2016 legea a primit votul Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz și a fost promulgată săptămâna aceasta de Președinte.

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

 

Sus