Heidelberg Cement

Pe piata otelului intra in vigoare masurile de siguranta impuse de UE

De astăzi intră în vigoare măsurile de siguranță impuse de UE pentru limitarea importurilor de oțel, în replică la creșterea tarifelor în Statele Unite.

Asociația Europeană a Oțelului susține acțiunea decisivă a Comisiei de a face față creșterii importurilor.

Această măsură provizorie este o cotă tarifară globală (TRQ) cu o cotă de 100% pe baza importurilor medii din ultimii trei ani pe 23 de categorii de produse; importurile s-ar confrunta doar cu un tarif de 25%, în cazul în care cota va fi depășită.

„Comisia a primit un sprijin copleșitor pentru această măsură de protecție vitală atât din partea statelor membre, cât și a întreprinderilor”, a declarat Axel Eggert, directorul general al Asociației. „Măsura va continua să asigure stabilitatea continuă a pieței interne a oțelului și să se asigure că producătorii de oțel din UE nu suferă valuri extreme de importuri de oțel deflectat de pe piața americană înrăutățită”.

El a mai adăugat și că utilizatorii de oțel vor putea să acceseze în continuare fluxurile comerciale „tradiționale” de oțel, fără niciun tarif și la cel mai înalt nivel de import al UE. În ultimii ani, importurile au crescut până la 30,6 milioane tone de oțel în 2017 – o creștere de 62% față de 2013.

Măsura a lăsat un număr mic de categorii de produse. Aceasta permite, de asemenea, excluderea anumitor țări în cazul în care ponderea acestora în importurile unei categorii date este mai mică de 3% din totalul importurilor, iar țara în sine este clasificată de către Comisie ca fiind „țară în curs de dezvoltare”. Acest lucru înseamnă că economiile precum China și Turcia scapă provizoriu de măsurile de protecție pe anumite produse. Țările SEE au fost excluse din aceste măsuri din cauza legăturilor economice strânse cu UE. În cele din urmă, porțiunea contingentară a garanției se bazează pe principiul „primul venit și primul servit”, ceea ce înseamnă că va exista o cursă pentru a umple cota de către exportatori: o clauză de transport maritim prezentă în regulament înseamnă chiar că livrările deja în curs nu vor fi afectate de măsuri.

„Simpla apariție a unei garanții potențiale a încurajat țările exportatoare de oțel să inunde piața cu oțel deflectat: o creștere de 10% a fost observată în primul trimestru al anului 2018, peste și peste valorile record ale aceleiași perioade în 2017”, a subliniat domnul Eggert. „Este de așteptat ca exportatorii de oțel să continue acest efort de inundare a pieței UE până în momentul în care cota este completă. Această încărcare frontală ar putea face bine pagubele pe care ar trebui să le prevină garanția, motiv pentru care Eurofer a sugerat încă de la început o cotă tarifară trimestrială specifică fiecărei țări”.

„Cu toate acestea, salutăm cu fermitate eforturile decisive ale Comisiei în investigația sa și sperăm că eventualele deficiențe ale noului instrument de salvgardare să poată fi finalizate în timp util pentru măsura finală în 200 de zile”, a concluzionat dl Eggert.

 

Citiți și:

Obiectiv de investitii de 62 mil euro, aprobat

Vor fi realizate reabilitari termice de peste 37 mil lei

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus
Translate »