Oferte locuri de munca top

Pentru unii muncitori straini sezonieri, formalitati simplificate

Chiar dacă pandemia de coronavirus a crescut rata șomajului în țara noastră, totuși cei disponibilizați din sectoarele cele mai afectate – turism, HoReCa, organizare evenimente etc. – nu se îndreaptă automat spre sectoare cu activitate sezonieră mai intensă, cum sunt construcțiile, care încă necesită forță de muncă.

Pentru a reduce timpul de așteptare privind accesul pe teritoriul României și, totodată, pentru a scuti de la plata taxelor aferente, legislația va fi modificată cu scopul de a stabili foarte clar pentru care cetăţeni străini sezonieri nu va mai fi necesară obținerea avizului de angajare.

Formalitățile obținerii avizului de angajare îngreunează accesul lucrătorilor la timp pe piața muncii, factorul „timp” fiind unul dintre aspectele esențiale ce trebuie avute în vedere în activitățile sezoniere, afirmă deputații care au propus noi amendamente la Legea de modificare a ordonanțelor 194/2002 şi nr.25/2014.

În România perioadă de muncă a fost stabilită la maximum 9 luni, în acord cu directiva europeană care limitează durata șederii la o perioadă ce nu poate fi mai mică de 5 luni și mai mare de 9 luni în orice interval de 12 luni.

Inițiată în urmă cu doi ani, propunerea legislativă prevede eliminarea condiţiei obţinerii avizului de angajare pentru lucrătorii transfrontalieri angajaţi temporar, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

După ce plenul Camerei Deputaților a retrimis de două ori la comisii în vederea reexaminării și depunerii unui nou raport, acum membrii comisiilor de specialitate au hotărât adoptarea propunerii cu unele amendamente.

Astfel, viza de lungă şedere pentru angajare în muncă se acordă fără prezentarea copiei avizului de angajare cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

Aceasta spre deosebire de propunerea inițială care îi viza pe toți lucrători transfrontalieri angajaţi temporar, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

Inițiativa legislativă cu amendamente va fi supusă plenului Camerei Deputaților cu propunerea de adoptare.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus
Translate »