Oferte locuri de munca top

Pericol de blocaj total in finantarile europene, din cauza pandemiei

Un acord privind pachetul financiar de 1800 de miliarde de euro dorit de Uniunea Europeană va fi ”virtual imposibil” fără reuniuni față în față, a avertizat președinția germană a UE citată de Euractiv.com.

Cele 1800 de miliarde de euro conțin atât Bugetul multi-anual al UE pentru perioada 2021-2027, cât și sumele prevăzute a fi acordate prin Facilitatea de Recuperare și Reziliență (program botezat ”Next Generation EU”).

Pentru moment, negocierile între Consiliul European, care a propus cifrele, și Parlamentul European, care trebuie să le aprobe, sunt blocate pentru că cele două părți se află pe poziții divergente.

Consiliul European a decis să aloce 750 de milliarde de euro pentru ajutoarele  financiare care vor fi acordate statelor membre prin Next Generation EU și 1.074,3 miliarde euro pentru bugetul multianual pe perioda 2021-2027.

În schimb, Parlamentul European (PE) afirmă că bugetul multianual în forma propusă de Consiliu înseamnă renunțarea la câteva proiecte prioritare pentru UE și solicită șefilor de state și de guverne să ofere o sumă mai mare, lucru refuzat până acum.

De asemenea, PE cere să fie introdusă condiția ca alocarea fondurilor europene să depindă de respectarea statului de drept, cu referire la Polonia și Ungaria, condiție respinsă, însă, de mai multe capitale europene.

În consecință, din 8 octombrie reprezentanții PE au decis să întrerupă negocierile cu Consiliul European până când Consiliul va veni cu propuneri care să țină cont de cererile Parlamentului.

Ca urmare a epidemiei de Covid-19 instituțiile europene au decis să anuleze orice fel întâlniri față în față, chiar și la nivel de experți, înlocuindu-le cu videoconferințe.

Euractiv.com amintește că cel mai recent summit al UE a trebuit să fie întrerupt după ce trei șefi de state s-au izolat pentru că intraseră în contact cu persoane bolnave, iar doi miniștri de externe și un prim-ministru au fost testați pozitiv.

Președinția germană a Consiliului UE a avertizat, însă, că fără discuții față în față este imposibil să se ajungă la o soluție care să impace exigențele PE cu cele ale Consiliului.

Pentru România sunt vitale cele aproape 80 de miliarde de euro pe care ar urma să le primească din bugetul multianual (46,4 miliarde de euro) și din fondul Next Generation EU (33,5 miliarde de euro).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus