Oferte locuri de munca top

Peste 21 mil lei pentru reabilitarea unui monument istoric emblematic

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia va beneficia pentru reabilitare de investiții în valoare totală de peste 21,7 milioane de lei, alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, ca urmare a contractului de finanțare, recent semnat.

Astfel, pentru clădirea din inima Cetății Vauban se vor atrage fonduri nerambursabile, din Fondul European pentru Dezvoltarea Regională și din bugetul de stat, în valoare de peste 20,6 milioane de lei.

Proiectul propune realizarea unei investiții locale care, susțin guvernanții, va genera un impact regional, național și european, valorificând durabil un monument istoric, de clasa A.

Investiția vizează conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal ”E”, în suprafață de 3113,64 mp prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare (tencuieli, elemente de piatră, picturi murale decorative), dotări interioare (instalații și echipamente climatizare, siguranța la foc și antiefracție, obiecte de iluminat, etc.) și amenajări expoziționale.

Durata de implementare este de 67 de luni, adică de peste 5 ani și jumătate,  fiind socotită din data de 01.10.2014. Prin urmare, proiectul va fi finalizat în luna mai 2020.

„ La nivelul întregii regiuni, avem depuse 687 de proiecte pe POR 2014-2020, a căror valoare totală este de circa 700 milioane euro. Dintre acestea, sunt semnate deja 10 cereri de finanțare, prin care se solicită aproape 100 milioane lei, fonduri nerambursabile”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Ulterior acestor investiții se va promova produsul turistic ”Palatul Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E”, prin introducerea în circuitul public, ca destinație de prim rang.

În urma unui concurs național, câștigat de arhitecta Ligia Vlasa din Alba Iulia se propune valorificarea interioarelor Palatului cu ajutorul unor instalaţii interactive, pentru a nu altera cu nimic autenticitatea locului. Concret, în Palatul restaurat ar putea fi amenajate spații expoziţionale care să atingă domenii ca: istoria; astronomia şi astrofizica; matematica şi logica; fizica, biologia, chimia; ştiinţele medicale, ştiinţele agricole; antropologia. Această abordare va ajuta la creșterea numărului de turiști, deoarece, după lucrările de restaurare, se dorește creșterea constantă a numărului de vizitatori: de la circa 2.000 acum, la 26.000 după primul an și la peste 60.000 după încă 5 ani.

Edificiul este situat în Situl Urban Cetatea Alba Iulia, fiind cea mai veche clădire din ansamblu. Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este  cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania şi îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist şi baroc. Fostul palat a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat și extins în secolele XVI-XVII. Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, reprezintă doar o parte din ceea ce a fost, în epoca premodernă, reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi așa, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.

 

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia mai 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

 

 

Sus