Oferte locuri de munca top

Peste 80 mil lei facturi nelegale la o firma de constructii

O firmă de construcții a înregistrat facturi de peste 80 de milioane de lei în mod ilegal, fapt ce a adus-o în atenția procurorilor DNA.
Astfel că, procurorii DNA – Secția de combatere a corupției, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a firmei Eco Vega Construct SRL, pentru infracțiunea de evaziune fiscală săvârșită în formă continuată (1.148 acte materiale), precum și a doi administratori ai acesteia, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că în perioada martie 2010 – decembrie 2014, administratorul Eco Vega Construct SRL, în prezent decedat, ar fi înregistrat în documentele financiar contabile ale firmei un număr de 1.148 facturi fiscale care nu au avut la bază operațiuni reale, în valoare totală de 83.830.258 de lei (67.605.047 de lei reprezintă baza impozabilă și 16.225.211 de lei TVA aferentă).
Aceste documente ar fi fost emise de mai multe societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, o parte dintre ele fiind administrate de ceilalți doi inculpați care, în schimbul unor comisioane sau sume de bani, ar fi pus la dispoziție facturile respective, deși cunoșteau că în realitate nu se desfășurase nicio operațiune comercială și nu se livrase nici un fel de marfă.
Ca urmare a acestor demersuri, Eco Vega Construct SRL s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat cu suma totală de 27.042.018 de lei (16.225.211 de lei reprezintă TVA și 10.816.807 de lei impozit pe profit), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu un număr de nouă oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.
În prezența apărătorilor aleși, aceștia au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 4 luni și 3 ani și 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi.
Dosarul de urmărire penală privindu-i pe inculpați, împreună cu cele nouă acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.
Procurorii DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus