Oferte locuri de munca top

Piata lemnului: 31 de companii sanctionate cu peste 26 mil euro

31 de companii de pe piața comercializării lemnului au fost sancționate de către Consiliul Concurenței cu amenzi de aproximativ 26,6 milioane de euro.

În cadrul acestei investigații, autoritatea de concurență a analizat mai multe licitații organizate de către diverși administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011 – 2016 și a constatat că în cazul a 45 dintre ele au fost încălcate regulile de concurență prin realizarea unor înțelegeri și/sau practici concertate pentru împărțirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcţie de interes, precum şi/sau pentru împărţirea surselor de aprovizionare.

Astfel, companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă.

În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preţ posibil, de cele mai multe ori în detrimentul statului, care încasa mai puțini bani.

Amenzile au fost aplicate astfel:

* Alredia SRL – 529.979 lei;

* Argatu Cristi Întreprindere Individuală – 54 lei;

* Cupamarcu Prodcom SRL – 1.470 lei;

* Egger Romania SRL – 22.657.254 lei;

* Euromarchet Impex SRL – 108.531 lei;

* Explosiv Group SRL: 160.046 lei;

* Fagus Forest Prod SRL – 74.747 lei;

* Forest Land SRL – 134.052 lei;

* Forestar SA – 1.707.646 lei;

* Frasinul – 3.025.956 lei;

* Ful Prod Company SRL – 128.762 lei;

* Gelu Transexplor SRL – 305.616 lei;

* Genex Com SRL – 378.598 lei;

* Gilfor SRL – 288.679 lei;

* Gyorgy L. Tibor Întreprindere Individuală – 32.528 lei;

* H L V Transilvania SRL – 163.741 lei;

* HS Timber Productions SRL – 51.788.472 lei;

* Kronospan Romania SRL – 1.922.142 lei;

* Kronospan Sebes SA – 1.368.636 lei;

* Kronospan Trading SRL – 43.148.358 lei;

* Limsilva Forest SRL – 276.824 lei;

* Raumond Impex SRL – 117.372 lei;

* Silvania International Prod SRL – 442.898 lei;

* Silva Logistics Services SRL – 586.165 lei;

* Simi-Con Exploatare SRL – 217 lei;

* Simicom SRL – 198.905 lei;

* Sirva-Tour SRL – 45.589 lei;

* Sorin-Alcos SRL – 16.701 lei;

* Trans Monica SRL – 864 lei;

* Valcon SRL – 1.705 lei;

* Vortex SRL – 72.303 lei.

Dintre acestea, 13 companii au recunoscut încălcarea legii concurenței şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor (Alredia SRL, Egger Romania SRL, Explosiv Group SRL, Fagus Forest Prod SRL, Forest Land SRL, Genex Com SRL, HS Timber Productions SRL, Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebes SA, Kronospan Trading SRL., Limsilva Forest SRL, Silvania International Prod SRL, Silva Logistics Services SRL).

Kronospan Trading SRL a fost sancționată deoarece, la sfârșitul lunii octombrie 2018, a preluat activitatea de producţie, precum şi toate elementele conexe acesteia (stocuri, clienţi, furnizori, contracte, evidenţe contabile) de la Kronospan Sebes SA şi Kronospan Romania SRL, continuând activitatea economică a acestora.

Consiliul Concurenței a derulat mai multe anchete sectoriale și analize pe piaţa lemului și a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei, care au şi fost preluate în reglementările din domeniu.

Astfel, autoritatea de concurenţă a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii.

De asemenea, Consiliul Concurenței a solicitat ajustarea legislației din domeniu, astfel încât nivelul de taxare să fie nediscriminatoriu, iar Romsilva să plătească taxe și redevențe ca toți ceilalți administratorii și/sau proprietarii de fond forestier.

Totodată, a mai recomandat eliminarea condiţiei atestării sau permiterea participării la licitaţiile organizate de administratorii de păduri proprietate publică, inclusiv a companiilor/persoanelor fizice care au încheiat contracte de prestări servicii cu operatori atestaţi pentru activitatea de exploatare forestieră.

În ceea ce privește modul de selectare a partizilor care vor fi recoltate de către Romsilva, autoritatea de concurență consideră că trebuie să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne clare.

Pentru intensificarea combaterii tăierilor ilegale, autoritatea de concurență a recomandat Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, întocmirea cadastrului fondului forestier.

Consiliul Concurenţei a recomandat Guvernului României realizarea (inclusiv cu sursă de finanţare din fonduri europene) unui program privind economisirea lemnului de foc, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente şi poluante utilizate de populaţie pentru încălzire, cu unele mai eficiente, ceea ce ar conduce la scăderea costurilor de încălzire şi reducere semnificativă a cererii de lemn de foc, aspect determinant în reducerea tăierilor ilegale.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus
Translate »