Oferte locuri de munca top

Piata produselor metalurgice ar putea reveni pe crestere din semestrul al doilea

Marius Pintilie, preşedintele Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal – ARDIMET

Dacă primul semestru al anului a fost sub aşteptări pentru distribuitorii de produse metalurgice, există în schimb speranţe că piaţa va intra pe un trend pozitiv în semestrul al doilea. „Dacă vor exista stabilitate politică şi investiţii, mă aştept să crească cererea de produse metalurgice. Sperăm că semestrul al doilea va fi pozitiv şi poate va demara măcar o parte dintre proiectele anunţate de autostrăzi, stadioane şi săli polivalente. Teoretic, sunt proiecte publice susţinute de guvern, iar partea privată îşi continuă la rândul său investiţiile”, ne-a declarat Marius Pintilie, preşedintele Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal – ARDIMET.

În ansamblu, scăderea cererii de produse metalurgice în prima jumătate a anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut ar putea fi cuprinsă între 4 şi 8%, cu variaţii de la un distribuitor la altul în funcţie şi de segmentul de clienţi pe care îl abordează, estimează domnul Pintilie.

Dacă în general cererea dinspre industria prelucrătoare a fost stabilă sau chiar în uşoară creştere în primul semestru, în schimb cererea din sectorul construcţiilor a scăzut. Chiar dacă punctual s-a îmbunătăţit cererea dinspre segmentul construcţiilor rezidenţiale şi industriale, acest lucru nu a putut compensa absenţa investiţiilor mari în proiectele de infrastructură, stadione, poduri etc., care solicită volume mari de produse metalurgice. Investiţiile publice au fost afectate de schimbările politice, iar plăţile către constructori întârzie adesea. Aceştia ajung la rândul lor să amâne plăţile către distribuitorii de produse metalurgice,  subliniază domnul Pintilie.

Punctual, tensiunile cauzate de recenta schimbare a guvernului s-au resimţit chiar şi în vânzările de produse metalurgice. Concret, timp de o lună au fost încetinite achiziiţiile dinspre zona privată. Un impact mare l-a avut şi deprecierea pe moment a leului în raport cu moneda europeană ca urmare a instabilităţii politice. “Am avut client care a spus că nu cumpără săptămâna asta pentru că impactul cursului valutar este mare”, menţionează domnul Pintilie.

Preţurile produselor metalurgice au înregistrat fluctuaţii masive în prima jumătate a anului. În ansamblu, în primul trimestru s-a produs o creştere accentuată a preţurilor, urmată în luna mai de o uşoară scădere. Odată cu venirea verii, preţurile şi-au reluat creşterea.

Majorarea preţurilor produselor metalurgice nu este legată numai de evoluţia consumului real, ci este determinată şi de o serie de alţi factori, precum preţul fierului vechi şi cotaţiile internaţionale ale oţelului, aplicarea taxelor antidumping pentru importurile din China (introduse anul acesta) etc. Totodată, şi distribuitorii resimt presiuni pentru creşterea salariilor, urmând tendinţa generală a pieţei, explică preşedintele ARDIMET.

Preţurile au crescut semnificativ la începutul anului pentru anumite categorii de produse, de exemplu pentru banda laminată la cald, din care sunt mai departe produse ţevile rectangulare şi rotunde. Totodată, preţurile au crescut moderat şi la laminate lungi şi europrofile.

În mod neobişnuit, în ultima săptămână s-a remarcat o creştere în medie a preţurilor cam cu 30 de euro pe tonă la aproape toate produsele, pe fondul majorării preţurilor la fierului vechi şi la produsele livrate la nivel internaţional, inclusiv a celor din China. „Aceasta este o evoluţie atipică pentru perioada de dinaintea concediilor. Prin septembrie-octombrie începeau să crească preţurile în mod normal. Acum creşterea a început mai devreme şi nimeni nu se aştepta la asta”, subliniază domnul Pintilie.

Pe de altă parte, rezistenţa producătorilor la negociere este puternică. Nu pot fi negociate discounturi mai mari de 5 euro pe tonă şi asta numai la cantităţi foarte mari, remarcă domnul Pintilie.

Un alt aspect neobişnuit este şi tendinţa producătorilor de a prelungi cu mult termenele de livrare. “De 10 ani nu am mai văzut asta: să fie date acum termene de livrare pentru ianuarie anul viitor”, subliniază domnul Pintilie. Pe de o parte, producătorii au acum comenzi, iar pe de altă parte o serie de capacităţi de producţie sunt momentan închise pentru mentenanţă sau reparaţii. „Acestea sunt motive în plus pentru ca preţurile să se menţină sau chiar să crească în perioada următoare”, adaugă reprezentantul ARDIMET.

Totuşi, în acest context volatil există şi un aspect îmbucurător pentru distribuitorii de metal şi anume faptul că atât producătorii, cât şi beneficiarii finali, ajung să recunoască rolul important al distribuitorilor în asigurarea unei stabilităţi în piaţă prin menţinerea unor stocuri de produse, este de părere preşedintele ARDIMET.

Piaţa din România a distribuitorilor de produse metalurgice depăşeşte un miliard de euro pe an. În prezent, pe această piaţă activează cel puţin 250 de companii.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus