Oferte locuri de munca top

PNDL primeste fonduri si va lua modelul programelor europene

Bugetul de 30 miliarde de lei alocat programului PNDL II 2017-2020 urmează să fie valabil în integralitatea lui, pe model similar programelor finanțate cu fonduri europene. Măsura este prevăzută într-un proiect de Ordonanță de Urgență.

In plus, Guvernul a suplimentat ieri cu 300 milioane de lei bugetul PNDL. Suma va fi alocată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în vederea decontării proiectelor finanțate prin PNDL – etapele I și II.

Oficialii apreciază că această sumă acoperă cuantumul estimat al solicitărilor de decontare pentru finanţarea obiectivelor de investiții incluse în PNDL și neonorate până la această dată.

Totodată, printr-o altă hotărâre a Guvernului, suma de 262,6 de milioane lei va fi alocată pentru plata cheltuielilor curente şi de capital din Unităţile Administrativ-Teritoriale.

În prezent, în cadrul PNDL etapa a II-a există credite de angajament care se disponibilizează permanent, ca urmarea a diminuării valorii obiectivelor datorită încheierii procedurilor de achiziții publice sau datorită identificării de către beneficiari a altor surse de finanțare. Respectiv, creditele de angajament prevăzute în fişa programului „Etapa a II-a a Programului naţional de dezvoltare locală”, anexă la bugetul Ministerului Dezvoltării în anul 2018 și anul 2019, rămase neutilizate la sfârşitul exerciţiului bugetar.

Aceste credite disponibilizate vor putea fi utilizate într-o primă etapă pentru încheierea contractelor de finanțare multianuale pentru obiectivele de investiții incluse în lista actualizată în cursul anului 2018.

De asemenea, creditele de angajament rămase neutilizate după încheierea contractelor de finanțare  vor putea fi utilizate pentru finanțarea obiectivelor de investiții pentru care s-au depus solicitări în termenul legal, în anul 2017,  incluse în analiza de specialitate și care ar fi putut fi finanțate întrucât respectau criteriile de prioritizare dar nu li s-au alocat fonduri din lipsa creditelor de angajament, precum și obiectivelor de investiții  depuse în anul 2018.

Măsura, susțin oficialii, ar permite realizarea indicatorilor PNDL II, și anume finanțarea a până la 9500 de obiective de investiții din care maxim 4500 de școli, grădințe și creșe.

Până la acest moment au fost selectate la finanțare doar 7011 obiective de investiții reprezentând 73,80% din numărul total de investiții identificate ca fiind necesare pentru asigurarea dezvoltării locale și coeziunii teritoriului național.

La această dată creditele de angajament rămase neutilizate din cele 30 miliarde lei aprobate pentru bugetul PNDL au fost alocate sau urmează să fie alocate și obiectivele de investiții selectate a fi finanțate, fiind introduse în lista actualizată.

După aprobarea ordinelor, beneficiarii au obligația să depună pentru evaluarea tehnică documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor selectate la finanțare.

După analizarea documentațiilor tehnico-economice se încheie între Ministerul Dezvoltării Regionale şi beneficiari contractele de finanţare multianuale, pe o perioadă de maximum 4 ani, în limita creditelor de angajament aprobate şi a creditelor bugetare aprobate şi/sau estimate cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare. Pe durata de valabilitate a contractelor de finanţare valoarea creditelor de angajament este egală cu valoarea creditelor bugetare.

De asemenea, în funcţie de prevederile bugetare aprobate anual cu această destinaţie, durata contractelor de finanţare poate fi prelungită până la maximum 2 ani.

Specialiștii din MDRAP precizează că, la acest moment, au fost depuse spre evaluare o parte din documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții. Pentru unele au fost încheiate contracte de finanțare, altele sunt în diferite etape de analiză, solicitându-se de la beneficiari completări sau clarificări ale documentațiilor. Pentru altele nu au fost încă depuse de către beneficiari întrucât nu sunt elaborate, contractele de finanțare nu se pot încheia până la finalul anului 2018.

 

 

 

Citiți și:

De la case pentru sine si prieteni, un dezvoltator a ajuns la un intreg ansamblu

Sase blocuri vor fi construite langa Bucuresti

Ansamblu rezidential, dezvoltat de chinezi, aproape de Capitala

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

 

Sus