Oferte locuri de munca top

PNDL-ul Guvernului PSD, atacat de Premier

Premierul rămas fără miniștri, Sorin Grindeanu, a ridicat semne de întrebare cu privire la integritatea Programului Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a, reclamând lipsa de transparență a criteriilor de alocare financiară.

Pentru faza a doua a Programului, Guvernul a alocat aproximativ 30 de miliarde lei, credite de angajament. În cadrul PNDL II, finanțarea pentru proiectele primăriilor din țară va fi aprobată prin Ordin al ministrului Dezvoltării.

„De când am început să aud dinspre surse că, deși pe față mi se spunea că toate lucrurile sunt în regulă, în spate se făcea tot ce e posibil pentru dinamitarea Guvernului. Un exemplu: de cam o lună, PNDL 2 trebuia să fie lansat, Ordinele trebuiau date către județe. Eu nu vreau să mă gândesc că au fost oprite Ordinele în așteptarea acestui CEX (n.r.- ședința comitetului executiv al PSD), dar aceste Ordine puteau fi date pe criterii transparente de vreo lună și ceva. Din păcate”, a răspuns Sorin Grindeanu, încă în funcția de prim-ministru, la întrebarea privind răcirea relațiilor dintre el și președintele PSD, Liviu Dragnea.

Dintre demisiile înaintate de miniștrii cabinetului Grindeanu, se pare că  Sorin Grindeanu o va trimite la Cotroceni pe cea a ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh, responsabilă cu implementarea Programului National de Dezvoltare Locală, alături de cele ale  ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și pe cea a ministrului de Interne, Carmen Dan.

Reacția premierului vine în contextul în care conducerea executivă a PSD a decis excluderea sa din partid și, mai mult decât atât, depunerea unei moțiuni de cenzură la începtul săptămânii viitoare.

În acest context, premierul a lansat mai multe acuze către Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, menționând că își va depune mandatul de premier doar cu condiția ca și primul social-democrat să renunțe la funcția de conducere din partid.

ARENA Construcțiilor nota pe 30 martie, când deja peste 20.000 de proiecte de investiții din țară erau depuse spre finanțare, că valoarea însumată a cererilor de finanțare depășea suma de 80 de miliarde lei. Ba mai mult, dacă evaluarea fiecărui dosar în parte ar fi durat o singură oră, timpul total de analiză ar fi depășit 800 de zile, cu mult peste termenul limită propus de Guvern, de doar două săptămâni.

„Sunt niște criterii în baza cărora se alocă aceste sume de bani, nu se face nimic la întâmplare. S-a tot vorbit despre acest PNDL că «30 de miliarde sunt prea mult» și că «banii vor fi dați pe cine știe ce criterii». Criteriile sunt clare, suma nu este mare. România are nevoie de foarte multe investiții pentru ca noi, cei care trăim și muncim în această țară, să avem apă potabilă de calitate, să avem sisteme de canalizare, școli reabilitate și drumuri asfaltate. Nevoia României este mult mai mare decât aceste credite de angajament”, declara pentru ARENA Construcțiilor, secretarul de stat Adrian Gâdea, responsabil cu desfășurarea PNDL II, menționând că accesul la finanțare este stabilit, pe de o parte, de analiza proprie a Ministerului Dezvoltării și, pe de altă parte, de actele normative privind PNDL.

PNDL este creația actualului președinte PSD, de pe vremea când acesta conducea Ministerul Dezvoltării și era premier în Guvernul Ponta. Hotărârea de Guvern nr. 624 din 2015 prevede maniera de repartizare a fondurilor de stat pe județe, utilizând cel puțin unul dintre următorii indicatori:
* datele demografice și administrativ-teritoriale ale județelor, având în vedere: ponderea numărului de unități administrativ-teritoriale din județ din totalul numărului de unități administrativ-teritoriale de la nivel național; ponderea populației județului raportată la populația totală a țării; ponderea suprafeței județului raportată la suprafața totală a țării.
* capacitatea financiară a unităților administrativ-teritoriale, având în vedere ponderea capacității unităților administrativ-teritoriale de a participa cu fonduri de la bugetul local pentru realizarea obiectivelor de investiții;
* ponderea numărului de obiective de investiții aflate în derulare de fiecare județ, având în vedere: numărul de obiective de investiții aflate în derulare de fiecare județ din totalul investițiilor aflate în derulare la nivel național; necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiții începute și nefinalizate raportat la necesarul total de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiții începute și nefinalizate de la nivel național.

 

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

 

Un comentariu;

  1. Cosmiin said:

    Dupa ce am citit acest articol, perceptia mea cu privire la subiectul abordat s-a schimbat radical.Felicit echipa care a scris acest articol!

Sus
Translate »