Oferte locuri de munca top

Posibile abuzuri pe piata de revizii tehnice ale instalatiilor de gaze naturale

Un caz de posibil abuz de poziției dominantă al Delgaz Grid S.A în piața energiei este investigat de către autoritatea de concurență.

Aceasta suspectează că distribuitorul Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, ar acorda un tratament preferenţial unei alte companii din cadrul grupului, ceea ce poate avea ca efect creşterea costurilor pentru consumatorii finali, prin reducerea posibilităţii acestora de a alege societăţile autorizate pentru efectuarea de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de gaze naturale.

În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a desfăşurat inspecţii inopinate la sediul central al Delgaz Grid SA şi la punctele de lucru din municipiul Iaşi, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigaţie. De asemenea, pentru asigurarea posibilităţii Consiliului Concurenţei de a obţine dovezi privind posibila încălcare a Legii Concurenţei, s-au desfăşurat inspecţii inopinate şi la sediile altor companii care nu sunt vizate de investigaţie.

În situaţia în care autoritatea de concurență va constata încălcarea regulilor de concurenţă, compania implicată riscă o amendă de până la 10% din cifra de afaceri.

Consiliul Concurenței are în derulare mai multe investigaţii privind posibile abuzuri de poziţie dominantă în domenii conexe distribuţiei de gaze (ex. servicii de avizare tehnică a proiectelor, recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale) săvârşite de Distrigaz Sud Reţele SRL, Gaz Sud, SC Megaconstruct SRL.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a sancţionat Wirom, distribuitor de gaze naturale, şi 9 executanţi de lucrări în domeniu cu amenzi în valoare totală de 920.069 lei (aproximativ 207.690 euro) pentru stabilirea unui preţ unic pentru instalaţiile standard de utilizare.

Totodată, Otto Gas Otopeni a fost sancţionat cu 379.000 lei pentru abuz de poziţie dominantă manifestat prin impunerea unor tarife mai mari clienţilor care apelau la alte companii, faţă de tarifele pe care le percepea în situaţia în care era avizatorul şi realizatorul proiectului de utilizare a gazelor. Otto Gas s-a angajat să despăgubească consumatorii care au apelat la alte companii şi au plătit mai mult, respectiv să le restituie tariful încasat suplimentar.

 

 

Citiți și:

Nou proiect cu apartamente de lux, in Bucuresti

Cum construiesc blocuri dezvoltatorii mici, fara credite bancare

Constructia a inca 400 de apartamente va incepe in nordul Bucurestiului

Un drumar dezvolta si proiecte rezidentiale

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus
Translate »