Oferte locuri de munca top

POT–ul, reglementat prin noul Regulament General de Urbanism

POT-ul va putea fi de maxim 35% pentru zonele cu locuinţe de înalțime Parter, Parter + 1 etaj, Parter + 2 etaje și de de maxim 40% pentru zonele rezidenţiale cu clădiri cu mai mult de trei niveluri ori zone predominant rezidenţiale (locuinţe cu dotări aferente), potrivit proiectului noului Regulament General de Urbanism, aflat în dezbatere publică până pe 18 decembrie.

POT – Procentul maxim de ocupare a terenurilor  – se stabileşte în funcţie de specificul arhitectural, urbanistic, topografia și destinaţia zonei în care urmează să fie amplasată construcţia, precum şi de condiţiile de amplasare în teren, conform Regulamentului General de Urbanism.

Proiectul noului Regulament de Urbanism stabilește POT- ul maxim în funcție de destinaţia zonei în care urmează să fie amplasată construcţia: 80% pentru zone centrale, 85% zone comerciale și 70% zone mixte.

Pentru Zone industriale existente se va respecta procentul de ocupare actual al parcelei/platformei, iar pentru Zone industriale propuse procentul maxim de ocupare a terenului va putea fi de 60%.

 

Condiții de amplasare a constructiilor

 

Noul Regulament stabilește și condiţii de amplasare în cadrul terenului a construcţiilor, pe tipuri de destinatie.

Pentru învăţământul preşcolar (grădiniţe) se va asigura o suprafaţă minimă de teren de 22 mp/copil, iar pentru şcoli primare, gimnaziale, licee, şcoli postliceale şi şcoli profesionale, o suprafaţă minimă de 20 mp/elev.

Procentul maxim de ocupare a terenului va fi de 25% teren ocupat de construcţii și 75% teren amenajat (curte recreaţie şi amenajări sportive, zonă verde, grădină de flori) din terenul total.

Pentru Construcţiile  de sănătate, amplasamentul va fi organizat în trei zone, dimensionate în funcţie de capacitatea construcţiei, după cum urmează: zona ocupată de construcţii,  zona accese, alei, parcaje, zona verde, cu rol de protecţie şi decorativ.

Regulamentul recomandă organizarea unei incinte împrejmuite la clădirile independente.

Pentru construcţiile de creşe şi creşe speciale amplasamentul trebuie să asigure o suprafaţă de minimum 25 mp/copil pentru creşe şi de 40 mp/copil pentru creşele speciale organizate în patru zone: zona ocupată de construcţii; zona ocupată de spaţii de joacă (nisip, bazin, plajă, gazon);  zona pentru spaţiu tehnico-gospodăresc; zona verde de parc şi alei.

Procentul maxim de ocupare a terenului pentru construcţii de creșe va fi de 20%.

Pentru construcţiile şi amenajările sportive amplasamentul trebuie să permită organizarea în trei zone funcţionale, dimensionate conform capacităţii construcţiei: zona pentru construcţii; zona pentru spaţii verzi; zona pentru alei, drumuri şi parcaje.

Procentul maxim de ocupare a terenului va fi de:  50% pentru construcţii şi amenajări sportive; 20% pentru alei, drumuri şi parcaje; 30% pentru spaţii verzi.

În zonele rurale, pentru păstrarea caracterului și a modului de ocupare a terenului,  procentul de ocupare a terenului este cu cel puțin 20% mai mic la toate categoriile de funcțiuni, cu excepția localităților rurale aflate în zonele metropolitane constituite conform legii, în cadrul cărora procentul de ocupare a terenului este cu cel puțin 10% mai mic față de procentele stabilite în prezenta anexă.

 

Orientarea construcţiilor faţă de punctele cardinale

 

Pentru construcţiile de locuinţe noul Regulament General de Urbanism recomandă evitarea orientării spre nord a dormitoarelor.

De asemenea, pentru toate categoriile de construcţii administrative şi financiar-bancare ca și pentru toate categoriile de construcţii comerciale se recomandă orientarea, astfel încât să se asigure însorirea spaţiilor pentru public şi a birourilor.

În cazul Construcţiilor de cult, condiţiile de orientare sunt date de specificul cultului.

Construcţiile de cultură vor avea spaţiile de lectură şi sălile de expunere orientate nord, nord-est, nord-vest. Acolo unde încadrarea în zonă nu permite o astfel de orientare a sălilor de lectură şi a sălilor de expunere, rezolvările de faţadă vor evita însorirea.

Pentru toate categoriile de construcţii de învăţământ, orientarea sălilor de clasă va fi sud, sud-est, sud-vest.  Bibliotecile, sălile de ateliere şi laboratoare se vor orienta nord.

Terenurile de sport vor avea latura lungă orientată nord-sud.

Construcţiile de sănătate vor avea saloanele şi rezervele orientate sud, sud-est, sud-vest; laboratoarele şi serviciile tehnice medicale orientate nord; cabinetele vor fi orientate sud, sud-est.

Dormitoarele şi spaţiile de joacă din creşe, creşe speciale şi leagăne de copii vor fi orientate sud, sud-est, sud-vest.

În cazul construcţiilor şi amenajărilor sportive vor fi luate măsuri de protecţie împotriva însoririi excesive:

* copertine deasupra grădinilor pentru spectatori, în cazul stadioanelor sau al terenurilor pentru competiţii;

* plantaţii de arbori şi arbuşti cât mai uniforme ca densitate şi înălţime, pe toate laturile terenurilor pentru antrenamente, în scopul evitării fenomenelor de discontinuitate luminoasă;

* parasolare sau geamuri termopan-reflectorizante la pereţii vitraţi orientaţi sud-vest sau vest ai holurilor pentru public sau ai sălii de sport.

Terenurile de sport în aer liber vor fi orientate cu axa longitudinală pe direcţia nord-sud, cu abatere de maximum 15 grade spre vest sau spre est.

Piscinele descoperite şi acoperite (înot, sărituri, polo) vor fi orientate cu axa longitudinală pe direcţia nord-sud, cu o abatere de maximum 20 grade spre vest sau est.

Poligoanele pentru tir vor fi orientate cu axa mare pe direcţia nord-sud, ţintele fiind amplasate spre nord.

Pentru bazele hipice, linia de sosire spre potou va fi orientată nord, nord-est.

Sălile de tip club vor fi orientate sud, sud-vest sau sud-est.

Pentru toate categoriile de construcţii de turism se recomandă orientarea nord a spaţiilor tehnice şi a anexelor.

 

 

Sus