Oferte locuri de munca top

Pret minim de import pentru otelul laminat la cald, contestat vehement

Propunerea pentru un preț minim de import privind oțelul laminat la cald, una dintre măsurile  antidumping ale Comisiei Europene, este criticată de reprezentanții industriei de profil. Aceștia consideră că măsura stabilește un precedent nerealabil care permite continuarea dumpingului și, prin urmare, promovează supracapacitatea în țările exportatoare.

„Dumpingul, prejudiciul și cauzalitatea au fost demonstrate în mod clar în acest caz. Cum poate fi ales un pret minim de import care permite continuarea dumpingului și subcotarea prețurilor doar pentru a beneficia de o mică parte din interesele utilizatorilor? Nu există o justificare fundamentată a interesului Uniunii „, a declarat Axel Eggert, directorul general al Asociației Europene a Oțelului (EUROFER).

Cele cinci țări incluse în acest caz antidumping sunt Brazilia, Iranul, Rusia, Serbia și Ucraina, deși Comisia Europeană propune excluderea Serbiei de la măsuri.

Oțelul laminat la cald este un produs din oțel esențial, deoarece proprietățile sale polivalente permit să fie utilizat pe scară largă atât în producția finală, cât și ca materie primă pentru crearea altor tipuri de oțel, cum ar fi laminate la rece.

„Un singur pret minim de import este complet necorespunzător pentru otelul laminat la cald, care este un produs foarte diversificat. Acesta are peste o mie, foarte diferite grade și tipuri – fiecare cu propriile costuri și prețuri „, a adăugat dl Eggert.

„În plus, costurile materiilor prime care intră în otelul laminat la cald fluctuează în mod semnificativ, ducând la o volatilitate extremă a prețurilor în acest segment de produse din oțel. Un pret minim de import pentru otelul laminat la cald pur și simplu nu va opri dumpingul „.

Comisia, care supraveghează implementarea politicilor comerciale din cele 28 de state-membre ale Uniunii Europene, a demarat planurile de percepere a tarifelor de până la 33% pentru gradul de oțel utilizat în sectorul de construcții și mașini din cele patru țări.

Cu toate acestea, Comisia a propus ca măsurile să nu fie aplicate, în cazul în care produsul este vândut la un preț de cel puțin 472,27 euro per tonă (549,25 dolari per tonă). Dacă, totuși, acesta va fi vândut pentru mai puțin de atât, tarifele se vor aplica, chiar dacă cu prețul minim ca limită.

Executivul european susține că propunerea sa a produs o creștere a prețurilor, începând cu perioada de anchetă – cele 12 luni până la mijlocul anului 2016 – și că un plafon ar echilibra interesele producătorilor din UE și alte utilizatorilor de oțel.

Pretul minim de import denaturează concurența pe piață, deoarece va defini un indicator de referință al prețului pe piața otelului laminat la cald, atrage atentia EUROFER.

„Exportatorii din cele cinci țări în cauză vor putea continua să se sustragă în timp ce respectă acest pret minim și vor subcota producătorii din UE”, a subliniat dl Eggert. „Aceasta pune în pericol viabilitatea industriei de profil din UE”.

„Comisia a început cu succes să transforme valul dumpingului chinez prin utilizarea taxelor ad valorem pe produsele similare – și totuși s-a apreciat aparent că lasă alte uși deschise. Producătorul sârb, achiziționat recent de către un grup chinez de oțel chinez și controlat de stat, a fost chiar exclus de la măsuri, o alegere de neînțeles care invită un cal troian pe piața UE „, a spus domnul Eggert.

„Taxele ad valorem specifice societății, țării și produselor au fost regula până în prezent și sunt coerente cu Comunicarea proprie a Comisiei din octombrie 2016 și cu politica comercială solidă din octombrie 2016”, a concluzionat dl Eggert. „Comisia nu trebuie să dilueze în mod voluntar eficacitatea apărării comerciale a UE. În acest caz, ar trebui să se instaleze taxe antidumping ad valorem, și nu pret minim de import”.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus