Oferte locuri de munca top

Pretul prea mare al locuintelor, principalul factor de influenta a pietei imobiliare

Prețul prea mare al locuințelor este considerat cel mai puternic factor de influență a pieței imobiliare, după cum au arătat 40% dintre agenții imobiliari care au răspuns la un studiu realizat de RE/MAX și Imobiliare.ro.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 208 respondenți, specialiști în imobiliare, din 34 de orașe de la nivel național.

Cel mai puternic factor de influență a pieței imobiliare în decursul lui 2019 a fost creșterea prețurilor proprietăților, răspuns ales de 40% dintre respondenți. La o diferență considerabilă, 13% dintre respondenți au ales scăderea nivelului de proprietăți disponibile la vânzare, 9% – accesul dificil la surse de finanțare și 8% – cererea de achiziții în creștere.

Evoluția indicelui ROBOR (5%), care anul precedent a fost în topul factorilor de influență a pieței, nu a mai cântărit atât de mult în 2019, potrivit respondenților, fiind clasat abia pe locul al cincilea. Acest element este strâns legat de influența scumpirii creditului prin epuizarea fondurilor alocate programului Prima Casă, care a fost indicat de 6% dintre specialiștii chestionați.

La același nivel se situează, după părerea acestora, și oferta insuficientă de imobile noi construite comparativ cu cererea (6%) și accesul relativ ușor la surse de finanțare (6%), iar pe ultimul loc, cu 5%, a fost ales factorul devalorizarea leului în raport cu principalele monede.

„Raportat la evoluția pieței imobiliare din România, aceasta se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate și se va menține astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, așa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanșa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, și România va fi afectată”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX Romania.

Nici salarii, nici locuințe ca în Vest

Românii nu au veniturile cetățenilor din țările europene iar prețurile locuințelor din țara noastră sunt departe de cele de acolo.

În topul țărilor europene cu cele mai scumpe locuințe se află Franța, cu 4.016 euro/mp, urmată îndeaproape de Marea Britanie, cu un preț mediu de 3.753 euro/mp. În Olanda, care se află la mijlocul clasamentului, locuințele sunt vândute, în medie, cu 3.405 euro/mp. Pe de altă parte, în România, potrivit datelor imobiliare.ro, prețul cerut pe metrul pătrat a ajuns la 1.341 euro.

 

 

 

Citiți și:

Doua cunoscute companii de proiectare cer insolventa

Fost CEO al unei companii de dezvoltare imobiliara pregateste un proiect rezidential

Este pregatit terenul pentru dezvoltarea unui ansamblu imobiliar

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus