Oferte locuri de munca top

Preturi de achizitie mai mari decat cele reale, intr-un contract cu fonduri europene

În cadrul contractului de modernizare a unei legăturii rutiere, constructorul a declarat  prețuri de achiziție mai mari decât cele reale pentru stâlpii de iluminat, corpurile de iluminat și coșurile de gunoi, urmărind obținerea unui profit mult peste cel declarat pentru a câștiga licitația.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a reprezentantului și a firmei Victor Construct SRL Botoșani sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie, sub forma instigării, la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că la data de 15 iunie 2015, între municipiul Iași, în calitate de beneficiar și Ministerul Dezvoltării Regionale, prin ADR Nord-Est, a fost încheiat un contract de finanțare privind „Modernizarea legăturii rutiere Centrul Intermodal de Transport – Gara Iași”.

Ulterior, contractul în valoare de 18.225.379 de lei a fost atribuit asocierii din care a făcut parte și Victor Construct SRL.
În cursul anului 2015, reprezentantul societății menționate ar fi depus la UAT Municipiul Iași documente inexacte referitoare la prețul real de achiziție a unor materiale folosite în cadrul contractului menționat, astfel încât beneficiarul, în necunoștință de cauză, ar fi solicitat și obținut, pe nedrept, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, suma totală de 2.187.411 de lei, sumă care ulterior a fost virată în contul SC Victor Construct SRL.
Concret, inculpații ar fi declarat prețuri mai mari de achiziție decât cele reale în cazul stâlpilor de iluminat, a corpurilor de iluminat și a coșurilor de gunoi, aceștia urmărind obținerea unui profit superior celui declarat pentru a câștiga licitația (de doar 2%).
Ministerul Lucrărilor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.187.411 de lei reprezentând daune materiale rezultate din executarea contractului de finanțare încheiat pentru proiectul respectiv.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Procurorii DNA precizează că această etapă a procesului penal reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus