Oferte locuri de munca top

Preturi de cel putin 1000 euro/mp utili, in opt centre regionale

Dintr orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, pe piața imobiliară opt centre regionale au avut, în ultimul trimestru al anului trecut, prețuri medii solicitate în anunțurile de mică publicitate de minimum 1.000 euro /mp util pentru apartamentele disponibile spre vânzare, potrivit imobiliare.ro.

Nu trebuie uitat că față de prețurile solicitate de vânzători, cumpărătorii pot obține la momentul achiziției reduceri de preț ce variază între 5% și peste 10%

Prețuri medii cerute în anunțurile de mică publicitate:

* Cluj-Napoca – 1.690 euro /mp util

* București – 1.390 euro/mp

* Timișoara – 1.240 de euro /mp,

* Constanța – 1.190 de euro /mp,

* Brașov – 1.150 de euro /mp,

* Craiova – 1.090 de euro /mp,

* Iași – 1.020 de euro /mp și,

* Oradea – 1.000 de euro /mp.

In Cluj-Napoca, proprietarii cer preturi tot mai mari pentru apartamente

Pe plan regional, prețurile solicitate de proprietari în Cluj-Napoca sunt aproape de plafonul de 1.700 de euro /mp util, după o creștere anuală de 9,8%.

Toate cele opt centre regionale menționate mai sus au consemnat, în ultimul trimestru al anului trecut, creșteri ale prețurilor solicitate – majoritatea însă mai mici de 2%. Excepție importantă face orașul Cluj-Napoca, cu un avans de 4,4% la trei luni. Bucureștiul, pe de altă parte, a consemnat trimestrul trecut un avans de doar 0,8% – ceea ce contrabalansează creșterea de 5,5% resimțită în cele trei luni anterioare.

Și raportat la perioada similară a anului precedent evoluția prețurilor a fost una ascendentă în majoritatea marilor orașe analizate; excepție face, de data aceasta, doar Craiova, unde prețurile apartamentelor au rămas, practic, la același nivel.

ANEVAR: evoluții diferite ale valorilor de piață ale apartamentelor

Potrivit datelor Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), în Cluj-Napoca a avut loc o creștere de 2,7% a valorii de piață mediane pentru apartamentele de bloc, de la 1.441 de euro /mp în primul trimestru din 2019, la 1.480 de euro /mp în cel de-al treilea.

În Capitală, pe de altă parte, valoarea de piață s-a majorat ușor, anume cu 1,3% per ansamblu, de la 1.190 de euro /mp, la 1.206 euro /mp, asemănător fenomenului înregistrat în Constanța, unde se observă o creștere de 1,4% de la primul trimestru la cel de-al treilea.

În intervalul analizat, Timișoara păstrează un trend ușor crescător (de doar 0,6%), în vreme ce, în Craiova, valoarea de piață mediană s-a diminuat cu 1,4%, de la 1.089 de euro /mp, la 1.074 de euro /mp.

Aceste date se bazează pe valorile estimate de către evaluatorii autorizați în cazul evaluărilor realizate în scopul garantării împrumuturilor și colectate între ianuarie 2019 și septembrie 2019 în baza de date pe care ANEVAR o administrează prin IROVAL – Cercetări în evaluare (Baza Imobiliară de Garanții – BIG).

Mai putine anunturi de vanzare apartamente

În concordanță cu estimările Analize Imobiliare din precedentul raport de piață, oferta totală de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) a cunoscut, trimestrul trecut, o scădere importantă comparativ cu perioada similară din 2018.

Este vorba, mai exact, de un recul anual de 18% valabil la nivelul orașelor analizate, o tendință descendentă la acest capitol putând fi observată în fiecare dintre acestea. Cel mai mare declin al ofertei, în cuantum de 35%, a avut loc în Brașov, acesta fiind urmat de Iași (-20,5%), Constanța (-18,3%), București (-17,6%), Timișoara (-14,1%) și Cluj-Napoca (-14%).

Tranzacțiile, în revenire în a doua jumătate a lui 2019

În ceea ce privește numărul de tranzacții, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că în ciuda evoluției ascendente din ultimele două trimestre ale anului trecut, raportat la tot parcursul lui 2019 poate fi observată o ușoară scădere a activității de tranzacționare din piața imobiliară.

Astfel, numărul contractelor încheiate pe plan național s-a cifrat la 540.180 în perioada ianuarie-decembrie 2019, cifră ce marchează un declin de circa 4% față de anul precedent. Important de observat este însă că tendința de scădere a fost contrabalansată în cel de-al doilea semestru din 2019, care a adus performanțe semnificativ mai bune comparativ cu perioada similară din 2018.

 

 

 

Citiți și:

Doua cunoscute companii de proiectare cer insolventa

Fost CEO al unei companii de dezvoltare imobiliara pregateste un proiect rezidential

Este pregatit terenul pentru dezvoltarea unui ansamblu imobiliar

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus