Oferte locuri de munca top

Preturile cerute pentru apartamente aproape au stagnat in primul trimestru

Prețurile locuințelor din țara noastră aproape au stagnat în primul trimestru, proprietarii solicitând la vânzare prețuri mai mari cu numai 0,8% față de cele din ultimul trimestru al anului trecut, potrivit unui raport realizat de Analize Imobiliare.

În marile centre regionale, în primele trei luni vânzătorii au încercat să majoreze prețurile apartamentelor, chiar dacă, la fel ca în cele două trimestre anterioare, marjele de creștere nu au depășit pragul de 2%.

Excepția de la regulă o constituie Constanța, acolo unde pretențiile vânzătorilor s-au diminuat cu 0,4%, până la 1.140 de euro pe metru pătrat util.

Pentru cel de-al patrulea trimestru consecutiv, Brașovul s-a situat în fruntea clasamentului creșterilor de preț din marile orașe ale țării – atât trimestrial, cât și anual. Aici,  vânzătorii de apartamente au solicitat prețuri mai mari cu 2% în primul trimestru din 2019 și, respectiv, cu 8,3% în ultimele 12 luni, ajungând la o medie de 1.100 de euro pe metru pătrat util.

Cluj-Napoca se situează pe a doua poziție (atât în topul trimestrial, cât și în cel anual), prețul mediu solicitat pentru un apartament majorându-se cu 1,7% în primele trei luni din 2019 și, respectiv, cu 6,4% în ultimul an (până la 1.560 de euro pe metru pătrat util).

În București, locuințele s-au scumpit cu 1,3% în T1 2019 și, respectiv, cu 5,7% la 12 luni, până la 1.320 de euro pe metru pătrat util.

Pe următoarele locuri în clasamentul anual al creșterilor de preț se află Timișoara (+5,1% anual), Constanța (+3,8%) și Iași (+3,7%).

Botoșani, campion național la scumpiri

La fel ca în ultimele două trimestre, în T1 2019 au existat câteva reședințe de județ unde au avut loc creșteri de preț sensibil mai mari decât în marile centre regionale, dar și decât media națională. Pe primul loc în clasamentul național al scumpirilor solicitate de vânzători se află, astfel, Botoșaniul, cu un avans de 7,1%, până la o medie de 800 de euro pe metru pătrat util.

Botoșaniul este urmat, la relativ mică distanță, de Miercurea-Ciuc, cu un plus de 6,3% (până la 900 de euro pe metru pătrat), apoi de Drobeta Turnu Severin (+5,3%, până la 670 de euro pe metru pătrat), Târgu-Jiu (+5,2%, până la 980 de euro pe metru pătrat) și Sibiu (+4,5%, până la 940 de euro pe metru pătrat).

Cerere, ofertă, tranzacții

Pe parcursul primului trimestru al anului în curs, aproximativ 164.000 de potențiali cumpărători au căutat apartamente și case scoase la vânzare prin intermediul Imobiliare.ro, mai mult cu aproape 30% decât în cele trei luni anterioare.

Comparativ cu perioada similară din 2018, însă, volumul cererii potențiale este, per ansamblu, mai mic cu 20% la nivelul centrelor regionale.

Spre deosebire de ultimul trimestru al anului trecut, datele Analize Imobiliare arată, pentru primele trei luni din 2019, o majorare de 15,4% a ofertei de locuințe (apartamente și case construite înainte de anul 2000) în cele șase centre regionale analizate. Comparativ cu perioada similară din 2018, însă, în marile orașe ale țării este vizibilă o tendință de scădere a ofertei, acest indicator fiind mai mic cu 7% decât în urmă cu 12 luni.

 

 

Citiți și:

Ansamblu de locuinte de lux si club privat, in pregatire in Capitala

Un mare afacerist local implicat intr-un amplu proiect mixt

Cu cat s-a scumpit betonul in Bucuresti

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.2/ aprilie 2019

Sus