Oferte locuri de munca top

Preturile locuintelor ANL, reduse la valorile anului 2019

Pentru a evita scumpirea exagerată a locuințelor construite prin Agenția Națională pentru Locuințe urmează să fie modificată legislația, după cum a spus Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, la Arad, în timpul unei vizite de lucru.

Astfel, un proiect de act normativ al Guvernului ar urma să stipuleze că valoarea de vânzare a locuințelor ANL reprezintă costul construcției, diminuat cu cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiției, calculată în funcție de durata normată de funcționare a clădirii.

”Avem în vedere posibilitatea de accesare a acestor locuințe de către tineri şi atunci mecanismul pe care îl propunem, prevăzut în actul normativ, este acela de a porni de la preţul de construcţie, din care să scădem amortizarea acestui apartament, inclusiv chiriile plătite în perioada scursă, pe care îl ponderăm cu un indice al localităţii”, a spus ministrul Cseke Attila.

Prin noul act normativ oficialii încearcă să readucă prețurile locuințelor ANL ”undeva în jurul valorii anului 2019”. De asemenea, locuințele ANL din orașele mici nu trebuie să aibă prețuri la fel de mari ca cele din marile oraşe, mai este de părere ministrul Cseke Attila.

În prezent, cumpărătorul trebuie să plătească un avans de 15 % și are o perioadă de până la 25 ani în care acesta poate achita ratele.

Ministrul Cseke Attila a spus că a fost creat un grup de lucru care să analizeze impactul economic și social al reducerii avansului la 5 % ori eliminarea acestuia și majorarea perioadei în care se pot achita ratele, de la 25 la 35 ani.

Programul ANL se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin ANL și destinate închirierii, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.

Ulterior legea a fost modificată și locuințele pentru tineri pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minim un an.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

Sus
Translate »