Oferte locuri de munca top

Prevederi noi in proiectarea blocurilor de locuinte

Dezvoltatorii rezidențiali și proiectanții blocurilor de locuințe trebuie să aibă în vedere că parlamentarii au în dezbatere un proiect legislativ care stipulează noi obligații în construcțiile rezidențiale.

Astfel, o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.114/1996 privind locuinţele a fost înaintă de un grup de parlamentari USR.

Noua propunere prevede ca în blocurile de locuințe/ansamblurile rezidențiale să fie create spații destinate colectării, depozitării și evacuării deșeurilor menajere.

Această propunere legislativă face un pas înainte către colectarea selectivă în clădirile cu mai multe locuințe (blocuri) unde, în prezent sistemul de colectare a deșeurilor care include în mod obligatoriu spații destinate colectării, depozitării și evacuării deșeurilor menajere nu încurajează propriu-zis colectarea selectivă.

Noile spații au menirea să asigure preluarea selectivă a deșeurilor și transportul lor către stații de sortare și tratare. Dacă acestea vor putea fi create, vor ajunge spre groapa de gunoi numai acele deșeuri care nu mai pot fi revalorificate.

Primul pas în implementarea unui astfel de sistem este crearea infrastructurii pentru cetățeni. Deși legislația permite în prezent colectarea selectivă pe patru fracții, în realitate gunoiul se colectează împreună și ajunge la gropile de gunoi în loc să fie tratat, reciclat și reutilizat.

La scară mică, în municipalitățile unde administrațiile publice locale au implementat sisteme de colectare selectivă care presupun, în primul rând infrastructura de colectare la nivelul fiecărui bloc s-a înregistrat reducerea cantității de deșeuri depuse la groapa de gunoi cu aproximativ 30% într-un singur an.

Această modificare legislativă propusă prin intermediul proiectului legislativ reprezintă un demers inovator pentru domeniul construcțiilor din România.

Prin realizarea proiectului, România s-ar apropia cu certitudine de ținta asumată la nivelul Uniunii Europene.

România are obligația de a recicla 50% din deșeurile municipale până în 2020, o țintă imposibil de atins în condițiile în care, în prezent procentul real de reciclare se situează undeva la 5-6%. Deși ar mai fi doi ani până la termenul agreat cu Uniunea Europeană, România nu face pași destul de rapizi pentru creșterea gradului de reciclare.

 

Citiți și:

13 mil euro pentru retele de apa si canalizare

Parcare subterana cu aproape 600 de locuri, in pregatire

Nou parc logistic, pe un teren de 4 ha

 

 

 Cititi revista ARENA Constructiilor nr 2/ aprilie 2018cop-1-mare

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

ac1-mare

 

Sus