Oferte locuri de munca top

Prioritizarea constructiilor ar putea duce la maturizarea pietei

Prioritizarea sectorului de construcții, ca urmare a acordului semnat recent de Guvern cu reprezentanții constructorilor, ar putea genera premisele pentru maturizarea pieței de profil și sortarea antreprenorilor.

“Suntem optimiști în privința anului viitor, vreau să cred că, după mulți ani, piața se maturizează și se sortează. Sunt toate premisele pentru ca 2019 să fie un an mai bun decât 2018”, ne-a declarat Alexandros Ignatiadis, co-fondator și director general al companiei Octagon Contracting & Engineering.

În ultimul an, cea mai mare problemă a constructorilor a fost găsirea forței de muncă, în condițiile în care nivelul de salarizare din România este mult inferior celui din țările  dezvoltate ale Uniunii Europene.

În prezent, pentru fiecare leu net plătit angajaților din construcții, angajatorul își asumă să achite o sumă brută de 1,6-1,8 lei. De anul viitor, în urma aplicării facilităților fiscale prevăzute în acordul încheiat cu Guvernul, această povară fiscală ar trebui să se reducă la circa 1,25 lei brut pentru fiecare leu net. Astfel, la un salariu brut de circa 625 de euro, compania va putea oferi angajatului un venit net de 500 de euro. În prezent, pentru un astfel de salariu net trebuie asigurat un nivel brut de 850-870 de euro. “Cred că așa se oprește hemoragia de forță de muncă și indirect vor fi majorări salariale semnificative. Ne așteptăm ca măsurile să se implementeze dacă nu de la 1 ianaurie, atunci în cursul lunii ianuarie”, mai spune domnul Igantiadis.

În prezent, absolvenții de studii superioare pretind după doar un an de muncă salarii de 1.000 de euro net. “Cât ar trebui să îi dau atunci unuia cu 20 de ani de experiență? I-aș da cu plăcere, dar de unde? Eu construiesc aici cu 500 de euro pe metru pătrat ce fac în Germania cu 1.500 de euro pe mp”, subliniază domnul Ignatiadis.

În opinia sa, sectorul de construcții trebuie să reprezinte o prioritate la nivel național, așa cum este și cazul sectorului de IT, astfel încât companiile de profil să poată transfera către angajați beneficiile fiscale aferente.

În continuare, trebuie făcute Guvernului propuneri în vederea îmbunătățirii situației financiare a firmelor de construcții. În caz contrar, probabil ar continua seria falimentelor în rând companiilor de profil. De altfel cam din 3 în 3 ani se pierd în jur de jumătate din firmele de construcții ca urmare a intrării în faliment. “În stilul acesta ajungem să nu mai avem cine să execute lucrările. Avem nevoie de contractori adevărați, legitimi, nu de firme de apartament sau politruci”, atrage atenția domnul Ignatiadis.

Pe 29 noiembrie, Guvernul a semant cu Federația Pantronatelor Societăților din Construcții (FPSC) acordul prin care sectorul de construcții a fost declarat de importanță națională, fiind agreate totodată o serie de măsuri de stimulare.

Astfel, salariul minim brut lunar în sectorul de construcții ar urma să ajungă de anul viitor la 3.000 de lei, prin eliminarea taxelor pe muncă pentru angajatori, în timp ce pentru angajați vor fi stabilite astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 de euro.

O altă măsură va consta în introducerea obligativităţii de acordare a avansului pentru contracte de lucrări, în procent de 30%, indiferent de sursa de finanţare şi restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.

Totodată, va fi înfiinţat un fond de garantare pentru construcţii cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii cu 20%.

Nu în ultimul rând, va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu.

 

 

 

Citiți și:

Un proiect de peste 400 mil lei, scos la licitatie

Un dezvoltator industrial vrea sa construiasca minim 140.000 mp in 2019

Unda verde pentru reabilitarea unui drum judetean

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus