Oferte locuri de munca top

Probleme pe piata otelului: cererea, in scadere in primul trimestru

Consumul aparent al oțelului a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 2,5% față de anul precedent, arată datele oficiale pentru anul 2019 ale Asociaţiei Europene a Oţelului.

Tendința negativă a evoluției cererii de oțel este rezultatul declinului continuu al industriei producătoare din Uniunea Europeană, din cauza scăderii exporturilor și a investițiilor. Indicatorii arată că, în cel mai bun caz, urmează o stabilizare în cursul acestui an, dar nu și o revenire a industriei.

Însă situație se poate înrăutăți: o intensificare a războiului comercial dintre Statele Unite și câțiva dintre principalii săi parteneri comerciali, precum și un ”no-deal” Brexit ar avea un impact major asupra condițiilor comerciale globale, ducând la investiții mai mici. În acest scenariu, sectorul oțelului din UE ar avea de suferit din cauza faptului că, în același timp, riscul de denaturare a importurilor crește din cauza măsurilor de salvgardare din acest an și de anul viitor.

„Având în vedere aceste condiții economice și de piață, Comisia Europeană trebuie să acționeze acum pentru a adapta măsurile de salvgardare a oțelului pentru a reflecta aceste circumstanțe. Creșterea repetată a mărimii cotei în acest an și în următorii ani nu află în concordanță cu ritmul lent al piaței oțelului „, a declarat Axel Eggert, directorul general al EUROFER.

Tendința negativă a cererii de oțel la începutul acestui an a afectat în primul rând producătorii locali de oțel din UE. În primul trimestru al anului 2019, livrările interne de la fabricile din Uniune pe piața acesteia au scăzut cu 4% față de aceeași perioadă a anului 2018. În același timp, importurile din țări terțe au scăzut doar cu 1% față de anul precedent și au ajuns la 10 milioane de tone, aceasta însemnând 23,6% din cererea de oțel din UE.

Piața de oțel a UE se confruntă cu provocări, care se preconizează că vor avea un impact negativ asupra consumului aparent de oțel. În urma unui declin în primul trimestru al anului 2019, consumul real de oțel se așteaptă să se stabilizeze la nivelul de anul trecut pentru restul anului, ducând la o reducere totală a utilizării finale a oțelului cu 0,4% pe tot parcursul anului.

Chiar dacă se estimează o îmbunătățire moderată a condițiilor pieței în 2020, riscurile ce vin din partea importurilor continuă să amenințe stabilitatea pieței oțelului din UE. Creșterea cu 5% a cotelor de salvgardare din iulie 2020 – după o creștere de 5% în lunile februarie și iulie ale acestui an – nu este încă aliniată la creșterea așteptată a consumului real de oțel de doar 1,1% în 2020. Prin urmare, piața UE rămâne cu riscul de a fi destabilizată de importurile din țări terțe în detrimentul producătorilor interni din Uniune. Cu toate acestea, creșterea ușoară a utilizării finale a oțelului va conduce la creșterea aparentă a consumului cu 1,4% în 2020.

 

 

Citiți și:

Cu cat s-a scumpit manopera pentru instalatii electrice

Patru blocuri de locuinte, in pregatire in Capitala

33 mil euro pentru modernizarea unor drumuri judetene

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

 

Sus