Oferte locuri de munca top

Prognoza: Constructiile isi vor incetini cresterea in urmatorii doi ani, in ciuda cresterii actuale

Sectorul construcțiilor din România va crește cu 6,4% în 2019, dar va încetini atât în 2020 cât și în 2021, conform celor mai recente estimări ale Eastern European Construction Forecasting Association.

Subsectoarele de construcții din România au cunoscut tendințe diferite.

Rezidențialul și nerezidențialul au fost în creștere de câțiva ani, în timp ce construcțiile civile au fost în scădere din 2015.

Construcțiile rezidențiale sunt așteptate să rămână principalul contribuitor la creșterea din sector în perioada de prognoză, pe fondul creșterii veniturilor și a cererii mari de construcții noi, deși modificările de reglementare și impozitare au încetinit subsectorul.

Creșterea economică a României, una dintre cele mai puternice din UE, precum și creșterea consumului public alimentează necesitatea unor construcții nerezidențiale; cu toate acestea, lipsa tot mai acută de forță de muncă calificată și creșterea costurilor mențin segmentul construcțiilor pe loc, împiedicând dezvoltarea.

Pentru inginerie civilă, costurile de construcție crescute, alegerile și schimbările guvernamentale contracarează o mare parte a creșterii potențiale.

Europa de Sud-Est

Piața construcțiilor de clădiri din țările balcanice ale CEEFA este într-o fază de prosperitate. În perioada 2016 – 2019, dimensiunea pieței s-a extins cu 30%. Analiștii crede că ciclul actual este tot mai aproape de vârf, iar pentru următorii 2 ani prevăd o decelerare.

Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul perioadei actuale de programare a UE, se preconizează că piața de inginerie civilă va contribui mai mult la creșterea totală a pieței construcțiilor.

 

 

Citiți și:

In Capitala va fi construit un pod pentru fluidizarea traficului

Cum evolueaza preturile de vanzare a locuintelor pe masura dezvoltarii unui mare ansamblu rezidential

”Cu siguranta vom mari tarifele anul viitor”

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus
Translate »