Oferte locuri de munca top

Proiectarea si executia Parcului Stiintific Magurele gata sa demareze

În sudul Bucureștiului, la Măgurele, va începe dezvoltarea unui mare parc științific, Măgurele Science Park. Acesta va contribui la valorificarea economică a rezultatelor cercetării de pe întreaga platformă Măgurele și îndeosebi din cadrul proiectului european ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme – Fizică Nucleară).

Proiectul este promovat de Consiliul Județean Ilfov și partenerii săi din mediul academic și din rândul autorităților publice locale și se bucură de susținerea Președinției României.

Klaus Iohannis, Președintele României, a declarat în cadrul conferinței de prezentare a proiectului: “Parcul Științific Măgurele este primul de o asemenea însemnătate în țara noastră și marchează un pas foarte important spre creșterea conectivității dintre mediul academic și cel privat, pentru fructificarea rezultatelor cercetării în activități economice cu valoare adăugată”.

La rândul său, Marian Petrache, Președintele Consiliului Județean Ilfov, a dat asigurări că sunt conturate toate premisele pentru demararea proiectului.

“Începând de astăzi suntem pregătiți să lansăm proiectarea și execuția. Avem terenurile pe care vom construi și fondurile cu care vom începe această investiție. Dispunem de un teren de 16 hectare la Măgurele, în apropiere de ELI-NP. Vom folosi 5 hectare pentru prima etapă. Dispunem de 17,5 milioane de euro din rezervele Consiliului Județean pentru demararea lucrărilor. Prin Programul Operațional Regional am primit deja aprobarea pentru o finanțare de două milioane de euro, cu posibilitatea dublării acestei sume. Vom utiliza fonduri nerambursabile și rambursabile pentru dezvoltarea proiectului. Avem deja discuții cu toate instituțiile specializate. Am prezentat proiectul Comisiei Europene și avem sprijinul Băncii Mondiale și al Băncii  Europene de Investiții, care sunt dispuse să ne acorde asistență tehnică. Pentru următoarea fază a proiectului luăm în calcul inclusiv parteneriatul public-privat”, a declarat domnul Petrache.

Prima fază a proiectului presupune realizarea infrastructurii parcului, construirea Centrului de Inovare, a primei clădiri de birouri destinate închirierii, a Muzeului Viitorului și a spațiilor conexe.

MSP are ca obiectiv valorificarea economică a rezultatelor cercetarii de pe platforma Măgurele. În același timp, vizează dezvoltarea antreprenoriatului  și susținerea firmelor nou-înființate, în scopul dezvoltării unei economii bazate pe inovație. Totodată, prin acest proiect, CJ Ilfov își propune să atragă și să susțină talentele cu scopul de a inversa “exodul de inteligență” din România, a subliniat președintele CJ Ilfov.

Președintele Klaus Iohannis a punctat importanța proiectului pentru dezvoltarea zonei de sud a Capitalei, dar și faptul că punerea sa în valoare este dependentă și de îmbunătățirea infrastructurii de transport: “Parcul Științific Măgurele reprezintă o oportunitate de diversificare a polilor de dezvoltare din proximitatea Capitalei, prin realizarea de investiții în sudul acesteia (…). Este important ca proiectele de infrastructură să țină și ele pasul. Prin asigurarea unui acces rapid către Parcul Științific Măgurele se poate crește popularitatea zonei pentru investitori, pentru cercetători, dar și pentru angajați. Din păcate, bine cunoscutele și experimentatele blocaje din traficul rutier sau lipsa unui sistem de transport feroviar suburban sunt câteva dintre elementele care diminuează atractivitatea zonei metropolitane București-Ilfov. Și aici este nevoie de acțiune! Din nefericire, în ultimii ani, multe studii de fezabilitate nu au fost urmate și de alocarea fondurilor pentru partea de realizare efectivă a proiectelor. Parcul Științific Măgurele este o excepție fericită, unde atât terenul cât și o parte din resursele financiare sunt deja puse la dispoziția proiectului”.

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2018

 

Sus