Oferte locuri de munca top

Proiecte de peste 32 mil euro, in Oradea

Proiecte de investiții rutiere în valoare de peste 32 milioane de euro au fost aprobate ieri de către consilierii municipiului Oradea. Acestea vizează o centură ocolitoare, un drum expres și un coridor pentru mobilitate urbană.

Centura ocolitoare în judetul Bihor

A fost aprobat acordul de asociere între municipiul Oradea, comuna Sântandrei și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, privind realizarea centurii ocolitoare a comunei Sântandrei.

Această centură de aproximativ 5 km lungime ocolește localitatea Sântandrei spre Criș, asigurând acces la nodul rutier important care se va realiza în spatele gării Ioșia.

Primarul municipiului Oradea Ilie Bolojan:” Valoarea estimată este de 9 milioane de euro fără TVA. Ne dorim ca și pentru această centură, ca și în cazul centurii Oșorhei, să demarăm lucrările anul viitor pe o finanțare din fonduri europene, în prezent având finalizat studiul de fezabilitate”.

În cadrul investiției pe lângă realizarea drumului propriu-zis se vor face acostamente, parapeți de siguranță, panouri fonoabsorbante, podețe și poduri, trotuare unde este nevoie.

Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 16 luni din care: proiectare 2 luni, execuție 14 luni.

 

Pregătiri pentru drumul expres Oradea – Arad

 

Unele măsuri în vederea realizării obiectivului de investiții ”Drum expres Arad-Oradea” au fost aprobate ieri de edilii municipiului Oradea.

Astfel, s-a aprobat finanțarea din bugetul local a cotei ce ii revine Municipiului Oradea, aprox 2.000.000 euro (TVA inclus), pentru achiziționarea serviciilor de actualizare a SF-ului necesar pentru realizarea drumului expres Oradea-Arad.

Costul final urmează să fie stabilit după finalizarea procedurii de achiziție a serviciilor de actualizare SF și va fi repartizat în mod corespunzător între parteneri.

Primarul Ilie Bolojan a explicat măsurile luate pentru realizarea acestui drum: ”S-a aprobat un parteneriat în vederea pregătirii documentației necesare realizării drumului expres Oradea – Arad. Așa cum știti, acest drum are un studiu de fezabilitate, abandonat de 10 ani, pe care e nevoie să îl actualizăm. Pentru a grăbi această actualizare am încheiat un acord cu Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi, prin care aceasta ne va preda SF-ul vechi, iar trei autorități locale, respectiv Primăria Arad, Consiliul Județean Arad și Zona Metropolitană Oradea  se vor ocupa de revizuirea acestei documentații. Astfel, vom organiza o procedură de licitație pentru selectarea unei companii, care să efectueze studiile de geologie, studiile de topografie și să refacă calculele, pentru că vechiul amplasament nu se mai respectă pe anumite porțiuni. Obiectivul nostru este ca până la primăvară să avem acest studiu actualizat, în așa fel încât să poată fi inclus în proiectele europene pentru perioada 2020 – 2027. Va fi un drum de cca 100 km lungime, cu patru benzi, care va face ca și zona de sud-vest a județului Bihor și relația Salonta – Chișinău Criș să fie legată la cele două autostrăzi, Coridorul 4 și Autostrada Transilvania. Totodată, acest drum va rezolva și tranzitul prin Salonta”.

O altă măsură aprobată pentru realizarea acestui drum expres a fost încheierea unui parteneriat între municipiul Oradea, municipiul Arad, județul Arad, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, referitor la realizarea obiectivului de investiție ”Drum expres Arad-Oradea” și implementării etapei de pregătire a acesteia în cadrul POIM 2014-20120.

De asemenea, s-a aprobat încheierea acordului de asociere între municipiul Oradea, municipiul Arad, județul Arad și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea în vederea actualizării studiului de fezabilitate necesar pentru realizarea obiectivului de investiție ”Drum expres Oradea –Arad” și achiziționării în comun a acestuia.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea a fost mandatată în vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri, respectiv a prevederilor parteneriatului de implementare.

 

Coridorul de mobilitate urbană durabilă în Piața Gojdu din Oradea – Etapa I

Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici – faza proiect tehnic de execuție pentru obiectivul de investiții ”Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Gojdu din Oradea – Etapa I”, obiectiv de investiții finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Legat de acest proiect, primarul Ilie Bolojan a precizat: ”Este unul dintre cele mai complicate proiecte din ultimii 20 de ani care se va derula în Oradea. Pasajul subteran din Piața Gojdu, dintre Catedrala Ortodoxă și Casa de Cultură a Sindicatelor, va avea deasupra o piață pietonală, care va lega centrul orașului Oradea prin Parcul 1 Decembrie de Cetate.

Valoarea estimată a acestor lucrări este de 21,3 milioane de euro, iar durata de execuție va fi de 24 de luni. Acum avem faza finală a proiectului tehnic, urmând ca în continuare să demarăm procedura de licitație”.

Proiectul prevede astfel crearea unui coridor de mobilitate urbană durabilă din Piața Emanuil Gojdu – Vasile Alecsandri, printr-o abordare integrală bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Oradea.

 

 

 

 

 

Citiți și:

Doua noi blocuri de locuinte, in portofoliul unor dezvoltatori locali

Amplu proiect imobiliar din Capitala, in autorizare

Peste 10 mii mp spatii comerciale si de servicii, in pregatire langa Bucuresti

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

 

Sus