Oferte locuri de munca top

Proiectele arhitectului sef din Oradea pentru 2019

În scurtă vreme, municipiul Oradea va putea să înceapă să emitem certificate de urbanism online prin sistemul CID pe care îl gestionează la ora actuală Primăria. ”Astfel utilizatorul, beneficiarul sau proiectantul va depune toate documentele online și va primi răspunsul pe măsură, online, rapid și eficient”, a precizat arhitectul-șef, Radu Fortiș.

În acest an, Instituția Arhitectului Șef din Oradea își propune să continue proiectele de amenajare a spațiilor publice importante din oraș, după cum urmează:

– Proiect privind amenajare piațetă peste parcarea subterană – str.Independenței

– Realizarea  reamenajărilor în următoarele zone care vor deveni preponderent pietonale, prin elaborarea documentațiilor de regenerare urbană, la faza de studiu de fezabilitate: piațeta Blvd. Gen. Gh. Magheru, zona str. Spartacus, zona str. V. Conta, Doina, Menumorut.

– Realizarea studiului de fezabilitate pentru amenajarea unei Grădini Botanice și parc, zona str. Meiului;

– Realizarea planului urbanistic zonal aferent viitorului campus universitar, așa cum a fost stabilit prin masterplanul aprobat de către Consiliul Local în anul 2018;

– Realizarea planului urbanistic zonal – drumuri colectoare aferente arterelor majore de circulație – calea Ogorului;

– Realizarea planului urbanistic zonal pentru amplasamentul situat la intersecția blvd. Decebal cu str. Tudor Vladimirescu

De asemenea, în cursul anului 2019 va fi elaborat caietul de sarcini în vederea lansării concursului de soluții pentru statuia renumitului arhitect orădean Rimanóczy Kálmán jr. lângă biserica romano-catolica „Barátok”.

Reabilitarea fondului construit din zona centrală a Municipiului Oradea

În cadrul programului multianual a lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturala situate în „Ansamblul urban – Centru istoric Oradea”, pentru perioada 2018- 2019 IAS are în vedere reabilitarea unui număr de 63 clădiri cu valoare arhitecturală sau monumente istorice și a clădirilor situate pe 9 străzi care debușează în Piața Unirii, Piața Ferdinand, str. Republicii.

Arhitectul-șef al orașului, dl. Radu Fortiș, a declarat: „Municipiul Oradea este un municipiu care beneficiază de o zestre arhitecturală deosebită, pe care trebuie să o protejăm și trebuie noi, Primăria, prin intermediul Instituției Arhitectului Șef, să asigurăm toate măsurile tehnice, administrative, pentru protejarea acestor obiective.

În acest sens, în momentul în care avem intervenții monumente de arhitectură sau monumente istorice avem o colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultura Județului Bihor.

Trebuie respectată legislația în vigoare cu privire la tot ceea ce se execută în legătură cu aceste clădiri”.

Un alt proiect câștigat în 2016 de către municipiul Oradea, care se derulează în perioada 2017 – 2019, este cel intitulat „Protejarea si promovarea patrimoniului art-nouveau” și este finanțat în cadrul programului „Transnațional Dunărea”.

Acesta urmărește crearea unui set de instrumente care să permită o protecție și o promovare mai eficientă a patrimoniului arhitectural.

Astfel, printre altele, Oradea va elabora un plan urbanistic zonal pentru zona construită protejată din centrul orașului și 5 planuri de management pentru clădiri Art-nouveau de valoare deosebită.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus